MENIU

Avertisment sumbru al epidemiologilor: Revenirea copiilor la școală va duce la creșterea cazurilor de gripă în România

Avertisment sumbru al epidemiologilor: Revenirea copiilor la școală va duce la creșterea cazurilor de gripă în România

Un important epidemiolog avertizează că de săptămâna viitoare va crește numărule de infecții respiratorii și mai ales cazurile de gripă după deschiderea școlilor. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, vorbește de importanța respectării măsurilor dar și a vaccinării antigripale, la copii și adulți.

„Se știe și este un lucru arhicunoscut că în gripă copiii sunt cei mai eficienți vectori transmițători. Odată cu reinceperea școlilor,c circulatia copiilor, intalnirea lor, revenirea in familii, totul va duce la dinamizarea procesului epidemiologic la gripă, practic numărul de infecții va crește. În măsura în care măsurile anunțate de ministrul Sănătății și ministrul Educației vor fi sau nu respectate”, a avertizat vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, la RFI România.

"Dacă se vor face cu adevărat triaje epidemiologice în familie și la școală, în mod corect, și dacă părinții nu-și vor trimite copiii bolnavi la școală, dacă acolo unde vor fi scăpări din partea părinților acestea vor fi corectate de cadrele didactice, și acestea vor face, la rândul lor, un triaj observațional și vor lua legătura cu părinții în cazul copiilor care au simptome respiratorii, dacă se vor ventila corect sălile de clasă.

Dacă toate aceste măsuri vor fi respectate, atunci există posibilitatea ca să nu avem o creștere atât de mare a numărului de cazuri astfel încât să se declare epidemie, chiar cu deschiderea școlilor.

De fapt, nu atât ne interesează declararea epidemiei cât ne interesează situația care duce la declararea ei, la situația de sănătate publică.

Trebuie să existe o implicare din partea tuturor factorilor responsabili, inclusiv a familiilor, pentru ca lucrurile să nu evolueze într-o direcție nedorită”, a spus epidemiologul Emilian Popovici, într-un interviu la RFI România.

Vaccinarea COVID-19 se referă mai mult la prevenirea formelor grave de boală și mai puțin la prevenirea infecției. Vaccinarea antigripală previne infecția, deci pur și simplu nu te îmbolnăvești”, a concluzionat medicul Emilian Popovici.