MENIU

Avertisment OMS: Cresc RAPID infectările cu Omicron BA.2 în țările europene care au ridicat brusc restricțiile

Avertismentul OMS: În țările europene care au ridicat brusc restricțiile CRESC infectările Omicron BA.2

OMS avertizează că mai multe țări europene încep să se confrunte cu accelerarea infectărilor coronavirus - tulpina Omicron după ce au ridicat brusc toate restricțiile. Anunțul a fost făcut de directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, la Chișinău. Oficialul OMS s-a aflat marți și la București, unde a avut discuții cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Hans Kluge a anunțat că țările europene care se confruntă în acest moment cu creșterile cazurilor cu subvarianta BA.2 de Omicron au eliminat prea rapid restricțiile, potrivit AFP, relatează Agerpres.

În cadrul vizitei de marți în Republica Moldova, Hans Kluge s-a declarat „vigilent” cu privire la situaţia epidemiologică actuală de pe continentul european, susţinând că rămâne totuși „optimist”.

„În prezent, la nivel regional, numărul cazurilor de COVID-19 este în creştere în 18 din cele 53 de ţări din zona OMS Europa, în ultima săptămână. Totuși mortalitatea este în scădere. Ţările în care observăm o creştere importantă sunt Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Cipru, Franţa, Italia şi Germania. În Țările de Jos a fost înregistrat al doilea val de Omicron, dar acum este în scădere”, a anunțat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge.

„Motivele care au provocat creșterea numărului de cazuri este extinderea variantei BA.2 de Omicron, mult mai transmisibilă, consecințele nu sunt mai grave. Aceste ţări au ridicat brusc restricţiile de la ‘prea mult’ la ‘insuficient’ și prognoza e foarte dificil să anunțăm deja ceva. (...)

La nivel global avem deja o capacitate mare de imunizare împotriva COVID-19, datorită vaccinării sau a infectării. Scade numărul de infectări din cauza sezonului cald, oamenii se vor aduna mai puțin în locuri închise. De asemenea, Omicron este mai ușor suportat pentru cei vaccinați. Sunt optimist dar rămân vigilent. Dar în țările cu rate mici de vaccinare continuă să moară persoane din cauza Omicron, săptămâna trecută fiind 20 de mii de decese din această cauză, în toată lumea”, a explicat directorul OMS.

„COVID-19 va rămâne cu noi multă vreme, dar asta nu inseamnă că nu putem scăpa de pandemie. Totul este să fie protejați cei vulnerabili, cei vârstnci și cei cu anumite afecțiuni, să se facă testare extinsă în toate țările, inclusiv secvențiere genomică. De asemenea, țările trebuie să măreasacă accesul la medicamentele antivirale”, a mai avertizat Kluge.

 

Potrivit datelor OMS, numărul de noi cazuri de COVID-19 în Europa a scăzut brusc după ce a atins un vârf la sfârşitul lunii ianuarie, însă a crescut de la începutul lunii martie.

În ultimele şapte zile, în zona OMS Europa au fost înregistrate peste 5,1 milioane de cazuri noi şi 12.496 de decese, crescând numărul total de cazuri raportate de la începutul pandemiei de coronavirus la aproape 194,4 milioane şi numărul deceselor la peste 1,92 milioane.