MENIU

Avertisment îngrijorător al medicilor: materii fecale, în una din 5 căni de la birou!

Avertisment îngrijorător al medicilor: materii fecale, în una din 5 căni de la birou!
Avertisment îngrijorător al medicilor: materii fecale, în una din 5 căni de la birou!

După ce vei citi asta, te vei gândi de mai multe ori înainte de a mai împrumuta cana de cafea! O spun cercetătorii!

După ce au analizat cănile de cafea din mai multe birouri, cercetătorii de la Universitatea din Arizona, SUA, au constatat că 20% dintre acestea au fost testate pozitiv pentru bacterii coliforme fecale. În plus, studiul a arătat că ștergerea cănilor cu prosoape din materil textil favorizează răspândirea acestora.

"Bacteriile coliforme au fost prezente pe 20% din cănile de cafea înainte și 100% după ștergerea lor cu o cârpă sau cu buretele de vase. Pe de altă parte, nicio cană nu a fost testată pozitiv pentru E. coli înainte de ștergere, dar 20% din probe au fost pozitive după ce au fost șterse. Lipsa igienei în spațiile de lucru și în zonele de preparare a cafelei este îngrijorătoare", se arată în studiu.

"Nu lăsați căni sau sticle de apă afară peste noapte, apa nu este sterilă și bacteriile se vor forma peste noapte. De preferat, folosiți propria cană la muncă și nu o împrumutați altcuiva", a spus dr. Lisa Ackerley, recunoscută pentru sfaturile despre igienă.

Potrivit medicului, ar fi de preferat să se evite contactul cu cei care mănâncă la birou, din cauza degetelor care sunt băgate în gură și, implicit, a salivei care este, astfel, împrăștiată peste tot, dar și cu cei care țin telefonul prea aproape de gură. Firește, nici cei care rod instrumentele de scris sau unghiile la birou n-ar fi de ținut în preajmă, mai spune aceasta. "Dacă vedem câți oameni NU se spală pe mâini după folosirea toaletei, ne îngrozim!", spune aceasta.

Ce recomandă? Folosirea unui gel antibacterian sau a șervețelelor umede antibacteriene înainte de a mânca la birou.

"Înainte de masă, trebuie să vă ștergeți bine pe mâini. Firește, cel mai bine e să luați masa la cantină sau în bucătărie, și nu pe masa de lucru", mai spune medicul.