MENIU

Avertisment despre măștile textile! OMS explică în ce măsură protejează de virus

Cât de eficiente sunt măștile textile

Organizația Mondială a Sănătății a făcut miercuri o serie de recomandări privind folosirea măștilor textile împotriva transmiterii coronavirusului. Deși au avantajul că pot fi reutilizabile, acestea trebuie să aibă trei straturi de protecţie şi să nu fie prevăzute cu valvă.

Dintre cele trei straturi, cel care vine în contact cu pielea trebuie să fie din bumbac absorbant, cel intermediar din polipropilenă, iar cel exterior poate fi din acelaşi material sau dintr-un poliester rezistent la umezeală, arată OMS în raportul epidemiologic săptămânal.

Organizaţia recomandă şi examinarea ambalajului măștilor pentru a verifica dacă au fost testate în laborator, dacă garantează cel puţin 70% din filtrarea microparticulelor de salivă şi îşi menţin proprietăţile după cel puţin cinci spălări.

În aceeași măsură este important şi felul în care acoperă faţa - nu doar gura şi nasul, ci şi bărbia, fără a lăsa spaţii descoperite - şi îi permită utilizatorului să respire. În acest sens, OMS avertizează că folosirea a două măşti de pânză în acelaşi timp poate prezenta unele riscuri, deoarece ar îngreuna respiraţia celor care le utilizează, aceștia fiind nevoiţi să le îndepărteze uneori pentru a lua o gură de aer.

Măștile textile trebuie păstrate în pungi de plastic sau în ambalaje sigure înainte şi după folosire şi spălate cu săpun sau detergent, preferabil la 60 de grade. Pot fi spălate doar cu săpun şi apă caldă, dar se recomandă să fie lăsate în apă fierbinte un minut, mai arată în raportul OMS, citat de Agerpres.