MENIU

Fost minsitru al Transporturilor: Dăncilă habar n-are ce se întâmplă cu autostrada Sibiu-Piteşti

Autostrada Sibiu-Pitesti nu va fi gata mai devreme de 10 ani, iar actualii guvernanţi, în frunte cu Viorica Dăncilă, poartă o mare parte din vină, este de părere fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare. Invitat la Realitatea TV, Nazare a acuzat actualul executiv că merge într-o direcţie complet greşită, incapabil să înţeleagă, la modul real, că infrastructura este cheia dezvoltării. 

La începutul lunii septembrie, Viorica Dăncilă, a trimis corpul de contorl pe şantierul autostrăzii Piteşti-Sibiu pentru a verifica care sunt problemele care blochează proiectul.  

"Doamna premier Dăncilă nici măcar nu este conştientă care este problema, trebuie să vină cineva să-i explice că proiectul este complet în aer. Corpul de control a venit de o lună şi nu a dat niciun raport, cu toate că vorbim despre prioritatea numărul1 din punct de vedere al infrastructurii. 

Nazare a explicat cum, în interval de şase ani, poriectul a bătut practic pasul pe loc. "În aprilie 2012 am repornit proiectul prin reactulaizarea studiului de fezabilitate. La vremea respectivă s-a convenit pentru suma de 14 milioane de euro, dar nu am mai apucat să semnez. A venit următorul ministru al Transporutilor, dl. Silaghi şi a reziliat contractul. Apoi, în 2015, a venit ministru Dan Şova, a auzit cât costă studiul de fezabilitate, a zis să-l facă mai ieftin, aşa s-a ajuns la 6 milioane de euro, cu o companie care a făcut studiul şi pentru tronsonul Sibiu-Orăştie, unde s-a crăpat carosabilul. În vremea guvernării Cioloş studiul a fost prelungit, pentru ca în 2017 să fie anulat şi, practic, totul a ajuns la nivelul 0," a explicat Nazare.

Guvernul actual a pornit lucrurile într-o cu totul altă direcţie. A lansat la licitaţie două loturi din această autostradă, dar nu cu un studiu al unei companii care să-şi asume ceva, ci pe o documentaţie cu ştampila câtorva oameni de la compania de drumuri, iar Comisia Europeană nu o să accepte niciodată aşa ceva.  Deci guvernul Dăncilă nu va putea trimite la Bruxelles proiectul în forma în care este acum. 

În opinia fostului ministru al transporturilor, dacă se merge în aceastp stil păgubos, fie nu va demara poroiectul, fie va ajunge să aibă nişte costuri împovărătoare. Soluţia ar fi anularea demersurilor de până acum şi realizarewa unui studiu serios, pentru toată autostrada. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât România are zero absorbţie din fonduri europene pe proiecte mari de infrastructură rutieră. 

"Nu avem contractat nimic avem 0 absortie pe transport, nu facem autostrada Sibiu-Piteşti, nu facem Centura Capitalei, nu facem nimic. Oamenii aştia nu au semnat nici un proiect, oamenii ăştia nu realizeaza că autostrăzile ne plătesc pensiile, pentru că ele aduc locuri de muncă şi bunăstare," a comentat Nazare.

Mai multe articole despre:
Dancila