MENIU

Autoritățile ar fi știut încă din 2018 despre refolosirea stimulatoarelor cardiace. Motivul halucinant pentru care l-au lăsat pe doctorul Tesloianu să opereze

Casa Județeană de Sănătate din Iași, Direcția de Sănătate Publică din Iași, dar și Casa Națională de Asigurări de Sănătate ar fi știut încă din anul 2018 că la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași se refolosesc stimulatoare cardiace inclusiv de la cadavre! Motivul invocat de doctori este unul halucinant: Nu există fonduri din partea statului!

Mai grav, deputatul USR, Emanuel Ungureanu susține această practică este larg răspândită și că stimulatoarele se refolosesc și în alte unități medicale. 

Deputatul Emanuel Ungureanu a prezentat, în fața jurnaliștilor, documente care arată rezultatele controalelor desfășurate de autoritățile sanitare locale la spitalul Sfântul Spiridon din Iași:

„Ce s-a întâmplat cu aceste dispozitive refolosite? Sunt documente care atestă faptul că Casa Județeană de Asigurări Iași a făcut controale pe subprogramul de îngrijire a pacienților cu aritmie finanțat de Ministerul Sănătății în fiecare an din 2018 până în 2020,” a spus Ungureanu.

Noutatea șocantă prezentată de deputat este faptul că toți cei responsabili de sănătatea populației nu doar că știau de existența acestei practici, dar chiar o documentau în actele lor. Însuși doctorul Tesloianu, aflat în mijlocul mega-scandalului refolosirii stimulatoarelor cardiace de la cadavre, a declarat autorităților venite în control în 2018 despre existența acestei practici. 

„Scrie negru pe alb în 2018 managerul Bârliba și doctorul Tesloianu declară la trei instituții publice că refolosesc aparatura, stimulatoare pentru pacienții care vin în centrul lor,” a mai spus deputatul.

Motivul invocat pentru decizia de a lăsa ca această practică să se desfășoare liber este unul pe cât de pragmatic, pe atât de cinic: Nu există fonduri suficiente pentru procurarea altor stimulatoare cardiace.

„Scrie cât se poate de clar negru pe alb, nu există suficiente fonduri pentru dispozitivele medicale, adică pentru stimulatoare cardiace,” a conchis Emanuel Ungureanu.