MENIU

Austria a reimpus carantina sub amenințarea celui de-al treilea val al pandemiei

Sebastian Kurz

În Austria au intrat în vigoare, sâmbătă, noi măsuri restrictive, după relaxarea lor în perioada Crăciunului. Este al treilea lockdown impus de la declanșarea epidemiei. În paralel cu sosirea în țară a vaccinului anti-Covid, autoritățile avertizează asupra riscului apariției celui de-al treilea val al pandemiei, la începutul anului 2021. 

De sâmbătă până pe 17 ianuarie, majoritatea magazinelor, cu excepția celor alimentare și a farmaciilor, vor fi închise, la fel și saloanele de înfrumusețare și multe alte servicii. De asemenea, activitatea în instituțiile culturale și în locurile de petrecere a timpului liber a fost suspendată. Austriecii pot ieşi din locuinţe doar cu motive întemeiate, printre care se află și activităţile fizice sau plimbările. Contactele cu membrii altor gospodării au fost puternic restricţionate, stațiunile fiind deschise, însă cu reguli stricte de carantină sau limitate doar la localnici.

Campania de vaccinare din Austria va începe duminică, la fel ca în majoritatea statelor din UE. Prima tranșă care a ajuns în țară este de aproximativ 10.000 de doze de vaccin.

În primă etapă, vaccinul produs de Pfizer/Biontech li se va administra rezidenţilor din căminele de bătrâni, de peste 80 de ani.

Cu toate că multe guverne mizează pe vaccin pentru a pune capăt pandemiei, Cancelarul Austriei, Sebastian Kurz, a spus că se aşteaptă ca un al treilea val să lovească Europa la începutul anului viitor. ”Mă aştept să putem reveni la normalitate în multe domenii în timpul verii. Cred că testările vor deveni un lucru normal în lunile ce vor urma, la fel ca spălatul pe dinţi”, a precizat Șeful guvernului, citat de Agerpres. 

Bilanțul epidemiei din Austria depășește 350.485 de cazuri Covid-19 și 5.845 de decese.