MENIU

Sporul bate austeritatea. Rețeta prosperității angajaților din ministere

Ghișee într-o instituție de stat

În timp ce austeritatea și criza lovesc în plin numeroase segmente productive, în special din mediu privat, la stat nu se simte criza. Angajații din Ministerul Dezvoltării, de exemplu, își pot rotunji veniturile cu 50%, doar prin sporurile încasate, pe lângă salariu. Și angajații din Ministerul Fondurilior Europene pot beneficia de o sumă suplimentară la fel de mare. În cazul lor, sporurile sunt prezentate drept bonusuri pentru echipele de proiecte.

O notă privind salarizarea din Ministerul Dezvoltării arată ce sporuri se încasau în minister anul trecut. Concret, cei care se ocupă de proiecte privind amenajările din teritoriu, cel mai probabil proiectele din programul PNDL pentru primăriile din țară, au un spor de 35%, pentru complexitate.


“Personalul din ministerul de resort cu atribuții de reglementare în domeniul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor va fi salarizat la nivelul prevăzut, la care se adaugă un spor de complexitate de 35%”, a arată în documentul citat de Realitatea Plus.


Angajații pot primi și un spor de 15% pentru condițiile de muncă și pot astfel să ajungă la un salariul cu 50% mai mare.

Totodată, există și un spor pentru fonduri europene, care poate ajunge până la 50%. De altfel, chiar ministrul Cristian Ghinea a admis ca sunt angajați care pot câștiga mai mult decâ el. Măsura este prevăzută în legea 153.

”Personalul din instituțiile și/sau autoritățile publice nominalizat în echipele de proiecte finanțate din fonduri europene nerambursabile, beneficiază de majorarea salariilor de bază, soldelor de funcție/salariilor de funcție, indemnizațiilor de încadrare, cu până la 50%, indiferent de numărul de proiecte în care este implicat”.

Discuția despre eliminarea sau diminuarea sporurilor s-a blocat în acest an după ce liderii coaliției nu s-au pus de acord. În aceste condiții, bugetarii rămân cu aceleași venituri și aceleași sporuri anul acesta.