MENIU

AUR, primii pași pentru eliminarea restricțiilor COVID-19 - George Simion, anunț despre starea de alertă și purtarea măștii

George Simion, lider AUR

George Simion a anunțat miercuri că parlamentarii AUR vor face demeersuri pentru a limita puterile Guvernului. Liderul AUR se referă la depunerea unui proiect de lege pentru ca prelungirea stării de alertă impusă în prezent de epidemia de COVID-19 să nu mai fie făcută de Executiv, ci să fie supusă votului în Parlament.

 

AUR va depune un proiect care prevede limitarea la 90 de zile a perioadei în care starea de alertă poate fi prelungită de către Parlament, a anunțat George Simion, miercuri, într-o conferință de presă, la Parlament. 

„Suntem într-o permanentă stare de alertă. (...) Vom face un an de zile de când se tot prelungeşte starea de alertă şi Parlamentul nu este întrebat. Tocmai de aceea, depunem astăzi acest proiect de lege, pentru ca starea de alertă la 90 de zile să fie votată în Parlament, altfel să nu poată fi prelungită. Astăzi strângem semnăturile, am cerut sprijin şi de la ceilalţi parlamentari, ne-am dus către cei de la PSD, dar nu au vrut să semneze”, a precizat Simion, într-o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului.

„Trebuie votat în Parlament, de aia suntem și republică parlamentară , ca să ni se ceară acordul dacă în România este instaurată sau prelungită starea de alertă. (...) Noi considerăm că portul măștii trebuie să fie nu obligatoriu, ci recomandat”, a mai adăugat Simion.

Ultima oară, prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă la nivel național s-a decis începând cu 14 martie 2021. România se află de aproape un an de zile în stare de alertă, din 15 mai 2020. După declanșarea epidemiei de COVID-19 în martie 2020, România a intrat, din 16 martie 2020, în stare de urgență pentru 60 de zile, ulterior, restricțiile fiind adaptate în regim de stare de alertă.