MENIU

Exclusiv | Augustin Lazăr despre Tudorel Toader: "A plecat pe unde au decis stăpânii lui". Toader i-a dat replica pe Facebook

Augustin Lazăr, fost procuror general al României, a oferit un interviu amplu pentru realitatea.net, în care s-a referit şi la Tudorel Toader, despre care a spus că "a plecat pe acolo pe unde stăpânii lui politici au hotărât că trebuie să iasă". Fostul ministru al Justiţiei i-a dat replica lui Augustin Lazăr, în urmă cu puţin timp.

Vorbind despre Tudorel ToaderAugustin Lazăr a precizat, pentru realitatea.net, că "eu am plecat cand am hotarat eu, după îndeplinirea misiunii profesionale. Spun ca am plecat onorant, la pensie, în momentul incheierii mandatului, iar nu cand au vrut politicienii care încercau să exercite influențele în justiție. Am plecat pe usa din fața, iar el... Nu mi s-a parut ca a plecat pe usa din fata. A plecat cu o cerere de revocare si cu o cerere de demisie, pe acolo pe unde stapanii sai politici au hotarat ca trebuie sa iasa…"

Redăm mai jos porţiunea de dialog purtată de Augustin Lazăr cu jurnalistul Cristian Otopeanu referitoare la acest subiect.

Cum a decurs evaluarea făcută de "Comisia lui Tudorel Toader" pentru un nou mandat de procuror general

- Cristian Otopeanu: Profit de cursul discutiei si va propun sa vorbim despre Tudorel Toader. Stiind ca dansul va face parte din acea comisie, credeati ca aveti vreo sansa sa ocupati din nou postul de procuror general, tinand cont de faptul ca, inca din august 2018, Tudorel Toader a cerut revocarea dumneavoastra din functie?

- Sa stiti ca eu nu m-am gandit la sanse, ci la sentimentul datoriei si ceea ce stiam eu ca este de făcut. Am vrut sa vadă tara ca eu sunt disponibil, imi asum candidatura si sa vada la ce nivel ma situez eu, ca viziune, ca procuror experimentat si care este oferta de proiect prezentata. Iar acest proiect ar trebui pus in aplicare, obiectivele acelea nu sunt lucruri imaginare, ci sunt rezultatele studiilor multor servicii si sectii din Ministerul Public, coordonate de mine, care arata problemele de rezolvat in institutie.

Eu m-am dus cu lucruri concrete, cu problemele care trebuie solutionate in continuarea celor rezolvate in precedentul mandat. Eu nu m-am prezentat cu cantarirea sanselor, ci cu oferta concreta, asa cum trebuie. Cu sentimentul datoriei. Cu gandul ca fiecare trebuie sa avem sentimentul datoriei, sa fim corecti acolo unde lucram, fie in Ministerul Justitiei, fie in Ministerul Public. Istoria ne priveste pe fiecare in fata, nu ne vom putea ascunde!

- Realitatea.net: Povestiti-ne cum a decurs intrevederea din fata Comisiei conduse de Tudorel Toader!

- Sigur ca pentru candidati a fost surprinzator sa vedem ca niciunul dintre cei aflati in comisie nu avea experienta minima in Ministerul Public. Si ma refer inclusiv la ministru, care nu a fost membru al Ministerului Public, ci a facut parte doar din vechea procuratura. In Ministerul Public, dupa 1989, nu a prestat o zi. Si aceasta comisie avea aerul ca examineaza candidatii pentru conducerea unei institutii în care nimeni dintre membrii ei nu a lucrat. De aici va puteti da seama de nivelul de expertiza al examinatorilor si de seriozitatea acestei proceduri.

- Realitatea.net: Vi s-a parut acea Comisie superficiala? Sau ati sesizat vreo aroganta?

- Eu m-am uitat mai intai la nivelul de expertiza. De aici incolo dati dumneavoastra calificativele. Puteti sa o numiti oricum. Eu niciodata nu am examinat notarii si nici avocatii cu pretenția ca eu stiu sa ii selectez pentru functii in care nu am lucrat. Si, atunci, pretind ca daca eu imi depun candidatura pentru un post de magistrat al Ministerului Public, trebuie sa fiu examinat de magistrati. Nu? De fapt, aceasta a fost si propunerea CSM la dezbaterea Legilor Justitiei, ca selectia candidatilor sa se faca in cadrul sectiei de procurori, ca in alte state europene cu traditia statului de drept.

"Tudorel Toader a plecat pe acolo pe unde stăpânii lui politici au hotărât că trebuie să iasă"

- Realitatea.net: Am inteles, dar cum vi s-a parut Tudorel Toader ca profesionist?

- Nu este cazul sa dau eu calificative. Noi ne-am desfasurat activitatea publica, atat eu, cat si fostul ministru, este usor sa fim evaluati de publicul roman si de istorie. Pentru ca, din fericire, lucrurile acestea nu se fac doar de unii care lanseaza un fake news si gata, asa ramane. Nu! In fata noastra este istoria, care ne aseaza pe fiecare la locul potrivit. A se vedea Mihail Kogalniceanu, care a servit Romania, intre altele, atat ca procuror general, cat si ca ministru al Justitiei, iar in prezent numele sau este onorat, in Capitala, fiind atribuit unei piete publice, centrale.

- Realitatea.net: Sincer, aveti vreun resentiment fata de Tudorel Toader?

- Sentimentele si resentimentele sunt irelevante in acest caz. Eu nu privesc in trecut, ci privesc mereu in viitor si sunt pe principiul ca trebuie sa fim mereu constructivi. Daca am putut lucra cu cineva, a fost foarte bine. Daca nu, il punem la o parte si lucram cu cei care au dispozitia de a munci. Fiindca cele ce raman dupa noi, adica rezultatele conteaza, iar nu diferendele. Eventualele diferende sunt nesemnificative. Spunea Churchill ca, daca te opresti sa arunci cu pietre in fiecare caine care te latra pe strada, nu vei mai ajunge la capatul drumului de parcurs, nu-ti vei realiza obiectivele relevante.

- Realitatea.net: Ironia sortii a facut ca si dumneavoastra, si domnul Tudorel Toader sa plecati aproape simultan. Dumneavoastra din functia de procuror general, dansul din functia de ministru al Justitiei. Cum vi s-a parut aceasta coincidenta? Ca doi "rivali" sa plece in acelasi timp.

- Mi s-a parut ca eu am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea misiunii profesionale. Spun ca am plecat onorant, la pensie, in momentul incheierii mandatului, iar nu cand au vrut politicienii care incercau sa exercite influentele in justitie. Am plecat pe usa din fata, iar el... Nu mi s-a parut ca a plecat pe usa din fata. A plecat cu o cerere de revocare si cu o cerere de demisie, pe acolo pe unde stapanii sai politici au hotarat ca trebuie sa iasa…

 

În urma declaraţiilor lui Augustin Lazăr, Tudorel Toader a reacţionat pe Facebook, în această dimineaţă: "Alta simpla precizare !

Interesanta afirmatia lui Augustin Lazar care spune ca " am plecat cand am vrut eu"/ a se citi de la Ministerul public !
Care sa fi fost motivele de refuzare a propunerii MJ, in sensul sesizarii CCR cu un conflict juridic de natura constitutionala, conflic rezultat din refuzul Presedintelui de revocare a Procurorului general ?

PS:
- motivele revocarii, suficiente prin continutul lor, au fost mentionate in propunerea de sesizare a CCR;
- exista jurisprudenta constitutionala, in sensul obligatiei de revocare;
- MJ nu putea sa sesizeze direct CCR !" 

 

CITEŞTE AICI INTERVIUL ACORDAT DE AUGUSTIN LAZĂR PENTRU REALITATEA.NET!

 

.