MENIU

Au glumit pe seama Titanicului cu câteva secunde înainte să moară în naufragiu

Imagini cutremurătoare de pe feribot cu câteva minute înainte de dezastru

Imagini filmate cu telefonul mobil de un licean la bordul feribotului sud-coreean scufundat pe data de 16 aprilie îi arată pe colegii săi glumind pe seama Titanicului, scena petrecându-se chiar cu puțin timp înainte de naufragiu, relatează vineri AFP.

Adolescentul care a întregistrat aceste imagini se numără printre cele peste 300 de victime ale accidentului. Corpul său a fost găsit de scafandri în epava vasului, împreună cu telefonul.

În filmulețul difuzat de mass-media coreene, la cererea tatălui băiatului decedat, colegii săi pot fi văzuți amuzându-se atunci când ambarcațiunea începe să se încline înspre dreapta. 'Salvează-mă!', spune unul dintre ei în glumă, în timp ce altul îi propune să posteze filmul pe Facebook. 'Parcă suntem pe Titanic', glumește la rândul său un al treilea.

Ora de pe telefon arată că scena a fost filmată cu numai câteva minute înainte ca echipajul feribotului Sewol să transmită primul semnal de pericol. Nici după 11 minute buna dispoziție nu îi părăsise pe liceeni. Unul dintre ei îi cere altuia pe un ton ironic să-și spună ultimele dorințe. Alții glumesc în continuare întrebând dacă incidentul va fi anunțat la știri.

Dar apoi, puțin câte puțin, adolescenții încep să realizeze că într-adevăr se întâmplă ceva, iar teama și confuzia încep să pună stăpânire pe ei. Unul tremură și i se face rău, iar altul pare uimit când aude ordinul de a-și pune vesta de salvare.

Dintre cele 476 de persoane aflate la bordul navei, 325 erau liceeni aflați într-o călătorie școlară. Bilanțul oficial al catastrofei era vineri de 226 de morți și 76 dispăruți.

Comandantul navei și cei 14 marinari care au supraviețuit au fost arestați pentru că au ordonat prea târziu evacuarea navei, iar atunci când au dat acest ordin ambarcațiunea era înclinată într-un unghi ce nu mai permitea salvarea pasagerilor. De asemenea, garda de coastă a difuzat un film în care comandantul este văzut purtând o vestă de salvare și încercând să părăsească vasul deși pasagerii erau încă la bord.

Mai multe articole despre:
null