MENIU

Cum se simte pacientul suspect de febră tifoidă? Medic: "Diagnosticul nu se susţine"

Aterizare de urgență pe Otopeni, marți seara. Un avion care decolase din Istanbul (Turcia) a fost izolat la sol, pe aeroportul ”Henri Coandă” din Otopeni deoarece un pasager suspect de febră tifoidă se simțea foarte rău. Ştefan Lazăr, medic primar boli infecţioase - Spitalul Clinic "Victor Babeş" a afirmat, miercuri dimineaţa, că până în momentul de faţă nu există niciun element sugestiv pentru această boală.

Ştefan Lazăr, medic primar boli infecţioase - Spitalul Clinic "Victor Babeş", a afirmat că starea pacientului nu este una extraordinară, însă până la ora actuală nu există vreun indiciu care să confirme febra tifoidă.

"Ne este greu să afirmăm existenţa acestei boli. Din punct de vedere clinic, diagnosticul de febră tifoidă nu s-ar susţine", a spus acesta.

"În plus, în ceea ce priveşte suferinţa pe care o acuză pacientul, nu avem documente medicale necesare. Avem un singur buletin de analiză de acolo de câteva luni care nu este concludent legat de această boală", a mai spus medicul.

Ştefan Lazăr a mai precizat că urmează să se trimită la Institutul Cantacuzino analizele pentru confirmare sau infirmarea febrei tifoide.

"Pacientul a plecat de acolo fiind consultat în prealabil de către un medic care i-a dat dreptul de zbor. Şi ei l-au considerat cu fiind potenţial de risc. Nu are o stare generală extraordinar de bună. Dar nici nu pot afirma că starea lui de sănătate este într-un pericol major", a mai spus acesta, adăugând că pacientul este izolat.

"Până, sperăm să infirmăm, boala se va menţine această izolare", a completat el.

"Va primi tratament, va fi urmărit, la sfârşit tratamentului trebuie să ne asigurăm că nu mai este purtător al acestui microb. Dar repet, până în momentul de faţă nu avem niciun element sugestiv pentru această boală", a afirmat medicul.

Conform lui, Institutul Cantacuzino, în urma analizelor, va putea vedea dacă pacientul a avut această boală.

............................................

În avionul care a efectuat o aterizare de urgență pe aeroportul din Otopeni se aflau aproximativ 200 de pasageri. Toți au fost nevoiți să se supună protocolului medical după aterizare.

Pasagerul de la bordul aeronavei este ”negativat”, neexistând riscul de transmitere a acestei afecţiuni, informează Ministerului Sănătăţii.

"În urma unui apel primit la 112 în cursul acestei seri, a fost anunţat că un pasager aflat la bordul unei aeronave care urma să aterizeze pe Aeroportul Henri Coandă din Bucureşti prezintă simptome de febră tifoidă. Sub coordonarea directă a ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, şi a dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, care s-au deplasat la aeroport, echipa Direcţiei de Sănătate Publică Ilfov a demarat procedurile care se impun în astfel de situaţii. Din echipa prezentă la aeroport a făcut parte şi Ion Iordănescu, secretar de stat la ministerul Transporturilor. În urma acestor proceduri s-a constatat că pasagerul suferise de febră tifoidă cu o lună în urmă şi este negativat, neexistând riscul de transmitere a acestei afecţiuni. Pasagerul, care acuza o stare de slăbiciune, a fost extras din aeronavă şi transportat cu o ambulanţă la Spitalul Victor Babeş în Capitală pentru stabilizare", afirmă Ministerul.

Comunicatul Compania Naţionale Aeroporturi Bucureşti:

Mai devreme, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti transmisese detalii legate de urgenţa medicală de la bordul avionului Airbus 330:

- Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti a fost sesizată, astăzi, 18 septembrie 2018, cu privire la existenţa, la bordul unei aeronave a companiei Turkish Airlines, a unui pasager cu simptome de febră tifoidă.
Conducerea CNAB a dispus imediat măsuri de urgenţă, conform unei proceduri speciale pentru asemenea situaţii, aeronava fiind izolată, iar cei 194 de pasageri rămânând la bordul acesteia până la sosirea echipei medicale a Direcţiei de Sănătate Publică, care a dispus măsurile specifice. În urma verificărilor de specialitate, cetăţeanul român suspect de febră tifoidă a fost transferat la spital, iar ceilalţi 193 de pasageri au fost debarcaţi în condiţii de siguranţă, fără risc de contaminare. Aeronava a aterizat la orele 19:45, din direcţia Istanbul, cu destinaţia Bucureşti.

Raed Arafat și ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deplasare la aeroportul ”Otopeni”

Secretarul de stat Raed Arafat, împreună cu ministrul Sănătății Sorina Pintea, s-au deplasat la Aeroportul Otopeni, unde au făcut o serie de precizări cu privire la cazul medical semnalat.

"Aeroanava a avut 194 de pasageri plus membri echipajului. S-a primit un telefon la 112 de la soția pacientului, care a transmis că a avut sau are febră tifoidă, că vine din Guineea și că e foarte slăbit. Aeroportul a aplicat o procedură de când era Ebola acum câțiva ani. Am avut un medic la bordul aeronavei care a consultat pacientul. Cei din aeronavă, echipajul nu știa nimic. S-a decis că pacientul nu pune pericol, pasagerii au fost lăsați să plece. S-a rezolvat  foarte repede, putea să dureze ore", a spus Raed Arafat.

Pacientul era într-adevăr foarte slăbit, a precizat secretarul de stat, acesta a declarat că a fost tratat de febră tifoidă în urmă cu o lună sau două. Pacientul a fost dus la spitalul Victor Babeș. "Necesită investigații medicale, de asta a fost dus la spital. Are în jur de 50 de ani", a mai spus Arafat.

Ministrul Sănătății a explicat că febra tifoidă nu se transmite prin aer, ci doar pe cale digestivă. "Am mai avut în acest an două cazuri de febră tifoidă în România, mai sunt și alte cazuri de boli infecțioase rare", a spus ministrul.

Potrivit propriilor declarații, călătorul suspect de febră tifoidă a declarat că și-a făcut recent analizele și a ieșit negativ.

Simptomele afecțiunii sunt creșterea treptată a febrei, dureri abdominale, constipație și bradicardie relativă (scăderea ratei pulsului); urmează starea tifică.

”Este vorba despre o aeronavă Turkish Airlines care are la bord un pasager cu simptome de febră tifoidă. Aeronava a fost izolată. Cei 290 de pasageri au rămas la bordul aeronavei. Cazul a fost preluat de Direcţia de Sănătate Publică. Aeronava a aterizat la ora 19:45 şi venea de la Istanbul”, au precizat reprezentanţi ai Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti, citați de agerpres.ro.

Mai multe articole despre:
Istanbul avion Otopeni aterizare urgenta