MENIU

Cazul bebeluşilor din Argeş. Poliţia a solicitat documente de la Apele Române şi spitale

<p>&Icirc;ncă un bebeluş internat la Spitalul Marie Curie, &icirc;n stare critic</p>

Un bebeluş de 11 luni a murit din cauza unei infecţii digestive grave, la Spitalul Marie Curie, din Capitală. Alţi 11 copii au fost transferaţi la Bucureşti din Argeş. Toţi aceşti micuţi suferă de aceeaşi afecţiune, medicii crezând că este vorba de infecţia cu bacteria E.Coli. Se pare că de vină ar fi părinţii, care spun că nu au fiert bine laptele şi carnea cu care i-au hrănit pe cei mici. De asemenea, mâncarea acestora a fost gătită cu apă de la robinet, existând ca posibilitatea ca aceasta să fie sursa bacteriei. DSP Argeş a precizat că de miercuri seară încă 13 bebeluşi au ajuns la spital, aceştia nefiind transferaţi la Bucureşti. Alţi 14 copii, cei mai mulţi din judeţul Argeş, au fost transportaţi zilele trecute la clinicile din Bucureşti cu infecţii digestive acute. Unul dintre ei, o fetiţă de 11 luni, a murit din cauza complicaţiilor.

UPDATE 16.30 În ultimele 36 de ore, la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "M.S. CURIE" nu s-au înregistrat cazuri noi de copii transferaţi de la unităţi sanitare din judeţul Argeş cu boală diareică acută complicată, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

În prezent, la unitatea sanitară se află internaţi 11 copii cu vârste cuprinse între 5 luni şi 3 ani, transferaţi de la Spitalul de Pediatrie din Piteşti în ultimele zile.

La majoritatea starea de sănătate s-a ameliorat, 8 dintre ei fiind încă dializati peritoneal, iar unul necesitând asistenţă respiratorie.

MS monitorizează atent evoluţia stării de sănătate a copiilor cu boală diareică acută complicată din judeţul Argeş .

În paralel, Ministerul Sănătăţii şi-a concentrat eforturile pentru depistarea cauzelor care au dus la aceste îmbolnăviri şi va comunica rezultatele anchetei epidemiologice în cel mai scurt timp. În funcţie de rezultatele analizei investigaţiilor întreprinse şi de recomandările echipei de control şi a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, Ministerul Sănătăţii va lua măsurile care se impun.

UPDATE 14.00: Starea de sănătate a doi dintre bebeluşii internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală s-a agravat

Starea de sănătate a doi dintre bebeluşii internaţi la spitalul Marie Curie din Capitală s-a agravat. Prin urmare, medicii au decis ca micuţii să fie intubaţi.

Părinţii sunt disperaţi şi au acuzat medicii din Piteşti că nu au făcut nimic pentru a le salva copiii.

Între timp, poliţia a intrat pe fir şi a declanşat o anchetă. Investigaţia vine la mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării!

Este o situaţie care evoluează de la o oră la altă. Dacă de dimineaţă medicii anunţau că stare bebeluşilor este ameliorată, în prezent starea a doi copii s-au agravat.

La ora actuală, cinci bebeluşi sunt la terapie intensivă, iar doi dintre aceştia respiră cu ajutorul aparatelor.

UPDATE 12.00: Patru poliţişti au ajuns vineri dimineaţa la Spitalul "Marie Curie", de unde au ridicat foile de observaţii aele celor unsprezece copii transferaţi de la unităţile spitaliceşti din judeţul Argeş. De asemenea, poliţiştii au vorbit cu părinţii copiilor, dar şi cu medicii care îi îngrijesc, a declarat, pentru Mediafax, dr. Dan Buzatu, managerul Spitalului "Marie Curie".

UPDATE 11.30: Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş a solicitat documente de la Apele Române, pentru le verifica dacă de vină este apa. De asemenea, aceştia au solicitat documente de la spitalele în care bebeluşii au fost internaţi.

Poliţa a infirmat informaţiile privind faptul că s-ar fi dus acasă la copiii bolnavi pentru verifica condiţiile de igienă.

UPDATE 11.00: Poliţia ia declaraţii de la părinţii copiilor internaţi şi de la medici

Poliţia a intrat pe fir în cazul bebeluşilor bolnavi de la Marie Curie. Aceştia au cerut actele copiilor şi iau declaraţii de la părinţii lor şi de la medici.

Ancheta vine la mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării!

UPDATE 09.00: A trecut mai bine de o săptămână de când un bebeluş a murit la Spitalul Marie Curie, iar numărul celor internaţi cu infecţii grave a ajuns la 11, dar încă nu se ştie sursa contaminării! S-a vorbit despre laptele fiert insuficient, apoi despre apă infestată şi nici infecţiile intra-spitaliceşti nu au fost excluse. De altfel, managerul spitalului de Pediatrie din Piteşti şi o asistentă au fost sancţionati pentru că au internat în acelaşi salon cazurile de enterocolită cu cele cu afecţiuni respiratorii. 

Copiii, internaţi în secţiile de nefrologie şi terapie intensivă se luptă să trăiască. Opt dintre ei au insuficienţă renală acută şi fac deja dializă sau urmează să fie supuşi unei astfel de proceduri. Iar doi au făcut complicaţii neurologice. Toţi au fost contaminaţi cu o bacterie periculoasă.

Cel mai mic copil adus la Spitalul Marie Curie are cinci luni. Iar cel mai mare, un an şi două luni.

UPDATE. 16.15: Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Victor Strâmbu a afirmat că nu este vorba de un focar, cei 15 copii fiind din diverse localităţi din judeţul Argeş.

Dintre bebeluşii internaţi în Bucureşti, 13 se află la Spitalul "Marie Curie" şi 3 la Institutul de Boli Infecţiose "Matei Balş".

"Niciun alt pacient nu a mai fost transferat. Celelalt cazuri internate în judeţul Argeş nu au legătură cu cazurile transferate la Bucureşti", a spus secretarul se stat, adăugând că la un singur copil a fost depistată bacteria E.coli, fiind vorba de copilul care a decedat ieri.

Victor Strâmbu a mai spus că în această dimineaţă o echipă de medici profesionişti s-au deplasat la DSP Argeş şi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti şi s-a dispus recoltarea de probe suplimentare din laptele praf şi din alte alimente. "Rezultatul probelor de laborator vor fi gata în 3-7 zile", a spus secretarul de stat.

Conform acestuia, la DSP Argeş s-au constat situaţii în care copii cu afecţiuni diferite erau internaţi în acelaşi salon şi s-au dispus sancţiuni, de la 500 de lei în sus. De asemenea, aceleaşi nereguli au fost constatate şi la Spitalul de Pediatrie din Piteşti.

"În urma anchetei preliminare nu putem să tragem concluzii pentru că bebeluşii nu au consumat alimente comune. Nu există un numitor comun.", a mai spus secretarul de stat. 

UPDATE 13.50: 13 noi cazuri de copii cu infecţii digestive grave, înregistrate în Argeş

13 copii cu infecţii digestive grave au fost internaţi, începând de miercuri, de la ora 18.30, în judeţul Argeş, anunţă Direcţia de Sănătate Publică. Alţi 14 copii au fost transferaţi, zilele trecute, la spitalele din Bucureşti cu boală diareică acută şi infecţie cu rotavirus. Unul dintre ei, o fetiţă de 11 luni, a murit din cauza complicaţiilor.

Direcţia de Sănătate Publică Argeş a anunţat că, începând de miercuri, de a ora 18.30 şi până joi la ora 8.00, au fost preluate, în urma apelului la 112, 13 cazuri de sindrom hemolotic uremic.

“Cinci cazuri au fost transferate la Spitalul de Pediatrie din Piteşti (în investigaţii), alte patru cazuri la Secţia de Contagioase (rotavirus) şi patru cazuri la Spitalul Municipal Câmpulung (boală diareică, formă uşoară)” se arată într-un comunicat de presă al Direcţiei de Sănătate Publică Argeş.

Instituţia a mai anunţat că niciunul dintre copiii internaţi, începând de miercuri seara, nu a mai fost transferat în Capitală.

Ce este bacteria E.coli. Dacă ai aceste simptome mergi la medic de urgenţă!

UPDATE 10.15. Mihaela Bălgrădean, şef secţie Nefrologie ,,Marie Curie", a afirmat că în prezent sunt internaţi 11 copii cu vârsta între 6 luni şi un an si jumătate. Conform acesteia, cel mai probabil este vorba de o infecţie cu E.coli.

Medicul a mai explicat că bateria este extrem de agresivă, atacând peretele vascular al rinichilor. "Este vorba de o septicemie extre de gravă", a mai Mihaela Bălgrădean.

Şefa secţiei de Nefrologie din cadrul Spitalului ,,Marie Curie" a mai spus că nu s-au mai primit sesizări, în afară de cei trei copii transferaţi ieri.

Dintre copiii internaţi, trei se află într-o stare ameliorată faţă de cea în care erau când au ajuns la spital, cinci fac dializă, iar trei bebeluşi sunt la terapie intensivă. 

"Începi să te întrebi dacă există o sursă comună. Bacteria nu se transmite de la om la om. Trebuie să ne gândim la produsele pe care aceştia bebeluşi le-au consumat şi care ar putea conţine aceastp bacterie. Bacteria există în apă, există în carte, ouă, lapte, în foarte multe produse. Trebuie să identificăm dacă toţi aceşti copii au consumat la un moment dat acelaşi produs", a mai spus Mihaela Bălgrădean.

Conform medicului această bacterie este distrusă când alimentul respectiv este fiert, nu dat în clocot, adică fiert mai mult timp la 100 de grade. "Se spune, aşadar şi problema cum au fost pregătite alimentele", a completat aceasta. 

UPDATE 10.00. Ministerul Sănătăţii începe o anchetă în cazul copiilor din Argeş

În ultimele 24 de ore, MS a fost informat despre înregistrarea unor cazuri de îmbolnăvire la copii din județul Argeș care au fost transferați de urgență la unități medicale din București cu suspiciune de sindrom hemolitic-uremic.

Din datele preliminare s-a confirmat infecție cu E. coli doar la unul dintre cazuri, la un copil cu vârsta sub 1 an transferat în stare gravă la Spitalul Marie Curie și care a decedat ulterior. Toti ceilalți copii se găsesc sub îngrijire medicală atentă, fiind aplicate procedurile necesare susținerii funcțiilor vitale.

Măsurile luate de autoritățile de sănătate publică constau în verificarea posibilelor cauze comune de apariție a acestor îmbolnăviri, verificarea condițiilor de spitalizare în unitățile unde acești copii sunt îngrijiți și asigurarea tuturor resurselor necesare diagnosticului și terapiei acestora.

În perioada imediat următoare, MS va comunica rezultatele anchetei epidemiologice desfășurate de autoritățile de sănătate publică din județul Argeș și Municipiul București și va dispune măsurile care se impun în urma analizei raportului și recomandărilor, împreună cu Centrul Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică - INSP.

UPDATE 19:05. Treisprezece copii cu sindrom hemolitic-uremic sunt internați la Spitalul "Marie Curie", din Capitală, cei mai mulți dintre aceștia fiind aduși din județul Argeș, au declarat, pentru AGERPRES, reprezentanți ai unității medicale.

UPDATE 13.30: Încă un bebeluş din Argeş a ajus în urmă cu puţin timp la Bucureşti, fiind în stare gravă. Per total, în prezent, 9 bebeluşi sunt internaţi în stare gravă şi un micuţ a murit ieri. În cursul zilei de astăzi mai urmează să fie transferaţi la Bucureşti încă 3 copii. 

Cei trei copii care vor fi aduşi la Bucureşti sunt din Câmpul Lung Muscel, Craiova şi Piteşti. Sunt copii care au între nouă luni şi un an şi două luni.

Cei nouă bebeluşi internaţi în prezent sunt toţi din judeţul Argeş.

Medicii au stat de vorbă cu părinţii si au aflat că toţi aceşti copii au fost hrăniţi cu lapte de vacă care nu a fost suficient fiert sau li s-a dat supă cu carne de pui crescuţi în gospădărie, iar carnea nu a fost suficient de bine fiartă.

Părinţii au mai sus că au folosit la preparea mâncării apă de la robinet şi se merge şi pe o altă pistă, ca nu cumva apa să fie fost contaminată.

Nu există niciun indiciu care să ateste că ar fi vorba de lapte praf, copiilor dându-se doar lapte de vacă.

Medicii au mai spus că în ultimii cinci de ani au avut doar 33 de pacienţi au fost internaţi cu acest sindrom, dintre care au decedat doi.

Părinţii speră că medicii vor reuși să le salveze pruncii

Toţi copiii aduşi la Bucureşti au între cinci luni şi un an. Părinţii speră că medicii vor reuși să le salveze pruncii.

"S-a dus la Spitalul din Piteşti cu diaree, l-a tratat, nu ştiu dacă tratamentul a avut efect...Luni la ora 12 a făcut prima convulsie şi la 12 noaptea am ajuns în Bucureşti", spune un tată, adăugând că medicii sunt rezervaţi. 

O mamă povesteşte: "Este în stare gravă, a făcut convulsie renală, i s-a întărise corpul. Ne-au trimis la terapie intensivă. Foarte puţină banană a mâncat. I-am dat-o cu puţin lapte".

Boala apare din cauza consumului de apă contaminată, de carne insuficient fiartă, de lapte preparat incorect sau de legume şi fructe crude contaminate. Unii părinţi spun că le-au dat lapte de vacă celor mici pentru că n-au avut bani să cumpere lapte praf. Alţii le-au dat supă cu carne de găină. Nici laptele nici carnea nu au fost fierte suficient.

Fetiţa care a murit avea 11 luni

Fetiţa care a murit avea 11 luni şi a ajuns în Capitală intubată şi ventilată mecanic. Medicii de la Spitalul Marie Curie n-au mai putut să o salveze. Copila era din Argeş, la fel şi ceilalţi copii transferaţi în București.

Medicii avertizează: "Părinţii să se prezinte la medic, la medicul de familie, când văd că starea lor s-a schimbat, varsă, fac febră, zac, nu primesc alimentaţia".

Medicii recomandă ca fructele şi legumele date copiilor să fie spălate bine, iar carnea şi laptele să fie fierte la peste 100 de grade.

Alegeri 2016 Craiova – Prezența la vot LIVE și cele mai noi informații