MENIU

Atenţie la plăţile pe care le faceţi cu cardul de credit, la cumpărături: BĂNCILE IAU BANI ÎN PLUS

Cum te fură băncile la plata cu cardul

Atenţie la plăţile pe care le faceţi cu cardul de credit, la cumpărături: băncile pot opera modificări în cont şi pot lua bani în plus, fără să vă anunţe. A păţit-o un tânăr care şi-a cumpărat un pulover la preţ redus dintr-un centru comercial din Capitală. Potrivit colegilor noştri de b365.ro, la sfârşitul lunii tânărul şi-a dat seama că banca îi trăsese din cont o sumă mult mai mare. Motivul? Vânzătorii şi-au dat seama că produsul nu era, de fapt, la reduceri şi au cerut băncii diferenţa.

În pragul sărbătorilor de iarnă, tânărul a vrut să profite de promoţiile din magazine şi a cumpărat un pulover la preţ redus. "Am mers la casa, am platit cu cardul, si am mers acasa. Ulterior pe 5 ianurie, intamplator am vrut sa vad ce operatiuni au fost in contul meu si am vazut o tranzactie dubioasa. In sensul ca magazinul imi returna toti banii, pretul redus al produsului si in acelasi timp imi retragea 279 de lei, pretul initial al produsului. Am sunat la magazin si mi au explicat ca s a produs o greseala de a lor si ca de fapt suma corecta era de 279 de lei si nu 199 lei cat am platit eu. Si ca asta e", a povestit Sebastian Jacotă, clientul păgubit.

Până la urmă, magazinul i-a returnat tânărului diferenţa de bani. Operaţiunea a avut loc tot prin bancă.

Contactati, reprezentantii magazinului nu au vrut sa stea de vorba cu noi. Nu aceeasi a fost insa reactia bancii comerciale. Reprezentantii acesteia spun ca astfel de operatiuni se numesc tranzactii de tip CASH BACK si au loc intotdeauna la cererea clientului. Clientul in cazul de fata fiind magazinul comercial.

Cum clasifică specialiştii o astfel de tranzacţie?

"Cred ca este prima data cand aud o asemnea anomalie in sistemul bancar. Disctuam de infractiunea de furt si coroborat cu legea 161 - prinvind confidentialitatea datelor si a sistemeloe informatice, ne aflam in acealsi punct, in fata unei infractiuni contra sistemelor informatice, mi se pare inadmisil ca o banca sa poata face o retragere dintr- un cont bancar al unui client pt o suma ce nu a fost autorizata de acesta doar in baya unei poze emisa de furnizorul de produse", a spus Adrian Cuculis, avocat.

Potrivit legislaţiei, băncile pot reţine sume suplimentare din conturile clienţilor doar în cazul unor somaţii emise fie de un organ administrativ, fie de un executor judecătoresc. Dacă vă confruntaţi cu astfel de situaţii, specialiştii vă recomandă să va adresaţi Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor şi să depuneţi o plângere la poliţie.