MENIU

Atenţie la ochelarii de soare! Cât rău pot face şi cum trebuie aleşi ca să protejeze ochii

Ochelari de soare periculoşi

Zilele acestea, soarele arzător ne pune la grea încercare ochii sensibili. Dar cumpărarea unor ochelari de soare de la tarabe sau din supermarketuri nu ne ajută, ci ne poate creea chiar probleme grave de vedere. Specialiştii spun că purtarea unor astfel de ochelari care au doar lentilă colorată, nu şi toate filtrele speciale, poate duce la afecţiuni oculare deloc de neglijat.

Medicii atrag atenţia că ochelarii de soare neadecvaţi pot avea, în timp, efecte grave asupra vederii. Cea mai cunoscută boală a ochiului care poate apărea din cauza lor este cataracta.

"Este foarte important ca ochelarii de soare să aibă o reală protecţie de ultraviolete pentru ca utilizarea unor ochelari de soare artizanali poate face mult mai rău decât să nu porţi ochelari de soare deloc. În momentul în care foloseşti un ochelar de soare din plastic obişnuit pupila stă dilatată, ea se simte protejată şi prin acea sticla care nu asigură o protecţie reală de ultraviolete intraradiaţii nocive şi se pot produce arsuri la nivelul retinei", explică medicul.

Mulţi oameni nu ţin seama de eficienţa ochelarilor ci îi aleg, din păcate, după alte criterii. Adică în funcţie de model, de trend sau de forma feţei.

Specialiştii susţin că fiecare pereche de ochelari de soare ar trebui să aibă inscripţionat factorul de protecţie. Indicat este UV400. Lentilele ar trebui să fie şi polarizate. Purtătorilor de ochelari de vedere, oftalmologii le recomandă să-şi cumpere ochelari cu lentile heliomate, adică acelea a căror culoare se închide la soare şi se deschide la întuneric.