MENIU

Atenţie fumători: Primele simptome ale cancerului oral se văd, nu se simt

Atenţie fumători: Primele simptome ale cancerului oral se văd, nu se simt

Fumatul este principala cauză a apariţiei cancerului oral, boală a cărei incidenţă este tot mai ridicată, având în vedere că datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că această boală se situează pe locul 6 în topul celor mai frecvente afecţiuni.

Deşi evidente, simptomele de debut ale cancerului oral nu sunt alarmante deoarece nu sunt dureroase şi din această cauză bolnavii se prezintă la medic abia atunci când boala este avansată. 

Medicii spun că această formă de cancer este una vindecabilă, dar din păcate tot mai multe persoane mor de cancer oral pentru că ignoră primele simptome, care, deşi nu dor, sunt vizibile. Potrivit specialiştilor, această boală poate fi observată sub diferite forme la nivelul cavităţii bucale: formă de ulceraţie, formă de nodul, formă proloiferativă ca un papilom pe mucoasă sau formă infiltrativă.  

În stadiile incipiente ale acestui tip de cancer, pacientul nu are dureri, deşi pe buză sau pe limbă se pot vedea diferite leziunie ulcerative care sângerează. Un alt semn care ar trebui să dea de gândit constă în apariţia rănilor la nivelul buzelor sau în interiorul gurii care sângerează cu uşurinţă şi nu se vindecă în decurs de două săptămâni. Durerea, hemoragia şi tulburările de sensibilitate apar în stadiile avansate, avertizează medicii, scrie gandul.info. 

Tratamentul cancerului oral presupune intervenţii chirurgicale de lungă durată, complicate mai ales că pacienţii ajung la medic în stadii avansate. Sunt intervenţii mutilante, cu secţiune aproape completă de limba, de mandibulă, de maxilar ca să fie eradicată tumora.

Apoi, tot ţesutul trebuie refăcut: asta înseamnă intervenţii chirurgicale realizate în aceeaşi şedinţă operatorie pentru a se putea recolta şi „replanta” muşchi, os sau tegument din alte zone ale organsimului.