MENIU

Atenție la perne și covoare! Cum te poți îmbolnăvi de la ele

Lumea se schimbă, şi odată cu ea, multe obiceiuri care ne amintesc de copilărie. La unele, însă, precum folosirea pernelor din puf sau a covoraşelor persane trebuie uneori să renunţăm pentru a înlătura un factor de risc care ne poate aduce multe necazuri. Este vorba despre alergeni. 

Cea mai frecventă cauză a alergiilor sunt acarienii, organisme microscopice din familia păianjenilor. Nu scăpăm însă, de ei dacă ne spălăm mereu pe mâini. Acarienii agravează astmul şi provoacă dureri de cap, iar, după unii medici americani, favorizează chiar şi apariţia cancerului. Aceste micro organisme se hrănesc cu celule moarte din pielea noastră.

Sunt favorizaţi de umiditate şi-şi duc zilele în saltele, perne de puf, aşternuturi, covoare, tapiţerie, haine vechi şi jucării de pluş, adică în mai toate locurile unde se acumulează celulele de piele umană. De unde vin alergiile? Din excrementele acarienilor, pe care nu le vedem, dar există în aer şi le inhalăm. O primă măsură ar fi să ştergem mai des praful, care, pe lângă particule minuscule, este format în mare parte din celule de piele şi acarieni. Praful trebuie alungat cu lavete umede. Este indicat să facem şi ordine mai des şi să îndepărtăm materialele moi, locul preferat al acarienilor. Ar fi bine să renunţăm şi la covoare pentru pardoseală din lemn sau linoleum, mult mai uşor de curăţat.

Nici ţesăturile de pe scaune nu ne ajută. aşa că ar fi indicat să alegem unele din piele sau vinil. Mai mult, este obligatoriu să aerisim mai des şi să folosim un dezumidificator. În dormitor, pentru perne, saltele şi cuverturi sau plapumă putem utiliza huse antialergice pentru a stopa reproducerea acarienilor. Totodată, trebuie să spălăm aşternuturile săptămânal la minimum 55 de grade celsius.

Pentru dormitor, dar şi pentru living, ar fi bine să alegem draperiile astfel încât să le putem curăţa pentru că acestea sunt printre preferatele acaerienilor. Să nu uitam de copii! Există jucării din pluş lavabile, pe care este obligatoriu să le spălăm cât mai des, tot la 55 de grade celsius. Dacă nu este posibil, le ţinem câteva ore în congelator, într-o pungă, şi le spălăm apoi la temperatura recomandată de fabricant. Acarienii sunt cea mai răspândită cauză a alergiilor, dar nu sunt singurii.

Mai multe articole despre:
alergie Alexandra Pacuraru fresh refresh alegrgeni