MENIU

Stare de alertă în Germania: cel puțin 5 morți, printre care un bebeluș, și 15 răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime, în orașul Trier

Stare de alertă în Germania: doi morți și mai mulți răniți, după ce o mașină a intrat în mulțime, în orașul Trier

Bilanțul deceselor în cazul presupusului atac din orașul Trier, din vestul Germaniei a ajuns la cinci, printre care și un bebeluș de două luni, potrivit autorităților landului Renania-Palatinat. Cel puțin 15 persoane au fost rănite după ce o mașină a intrat în zona pietonală din oraș. Centrul orașului a fost securizat de urgență, iar o persoană a fost arestată, relatează The Sun. 

UPDATE ora 01.00, 2 decembrie (ora României): Bilanțul celor care au murit după ce o mașină a intrat în mulțime în orașul german Trier a urcat la cinci, printre care și un bebeluș de nouă săptămâni și jumătate. 

Filmul evenimentelor și date despre victime, potrivit comunicatului Poliției din Trier:

Marți după-amiaza, 1 decembrie 2020, primul apel la poliție a fost la ora la 13:47. A fost semnalat un șofer de mașină care se deplasa prin zona pietonală din Trier și intra în oameni.

Când șoferul autoturismului de tip SUV a fost arestat de poliție, la ora 13:51, bilanțul era de 4 morți și 15 răniți.

În cursul serii, o altă victimă a murit din cauza rănilor grave.

Toate victimele ucise erau din Trier și au fost suprinse în timp ce se plimbau în zona pietonală, decorată de Crăciun.

Un bărbat în vârstă de 45 de ani și fiica sa de 9 săptămâni și jumătate au fost uciși (inițial, se anunțase că este vorba despre un bebeluș de 9 luni). Soția și mama fetei și un alt fiu al familiei de un an și jumătate au fost răniți și au fost internați la un spital din Trier.

Ceilalți trei morți sunt femei cu vârsta de 25, 52 și 73 de ani.

Peste 750 de polițiști, precum și servicii de urgență și salvare din întreaga regiune Trier au reușit să securizeze și să închidă locul incidentului foarte repede și să aibă grijă de victime, se mai spune în comunicatul poliției.

Ancheta de la locul faptei, care se întinde pe mai mult de 100 metri pătrați, a fost încheiată deocamdată, zona pietonală fiind degajată și eliberată din nou. Ancheta asupra fondului infracțiunii este în curs.

La ora 19.00, cei responsabili din procuratura, poliția orașului Trier împreună cu ministrul de Interne  au informat mass-media în legătură cu incidentul într-o conferință de presă. Ministrul de Interne, Roger Lewentz, și prim-ministrul landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, care locuiește la Trier, au fost informați asupra celor întâmplate la fața locului.

Poliția a amintit în informare de comportamentul exemplar al trecătorilor din zonă care au acordat primul ajutor până la venirea echipajelor medicale de urgență. 

Despre șoferul de 51 de ani arestat, poliția a menționat că acesta este anchetat. El este german, născut în Trier și care locuiește în districtul Trier-Saarburg. Poliția a descris incidentul provocat de acesta până la arestarea sa de polițiștii chemați la fața locului prin apelul de urgență. Șoferul, după intrarea în zona pietonală cu mașina, în cei 800 de metri parcurși a ucis și rănit câteva persoane și a lăsat mai multe resturi de moloz pe marginea străzii. După intrarea pe o altă stradă, a parcurs 100 de metri după care a frânat brusc, fiind arestat imediat de polițiști.

UPDATE ora 20.00 (ora României): Ministrul de Interne, Roger Lewentz, anunțase anterior, marți seară, într-o conferință de presă, că numărul celor care au murit în urma incidentului a ajuns la 4, potrivit Der Spiegel.

Anchetatorii au anunțat că l-au prins repede și l-au arestat pe șoferul de 51 de ani. În prezent, acesta este anchetat pentru tentativă de crimă multiplă și multiple vătămări corporale periculoase, a anunțat Poliția din Trier, într-un mesaj postat pe Twitter

Şoferul maşinii care a intrat în zona pietonală a oraşului Trier, omorând patru persoane, prezenta semne de „tulburări psihice”, a declarat procurorul acestui oraş din sud-vestul Germaniei. De parcă asta nu ar fi tot, se pare că acesta s-ar fi aflat şi sub influenţa alcoolului.

Poliţia a exclus, cel puțin pentru moment, un motiv politic al incidentului.

Potrivit primelor informții, cel puțin 15 persoane au fost rănite în urma incidentului petrecut în vestul Germaniei. Informația a fost confirmată, de asemenea, și de primarul din Trier pentru postul public de televiziune SWR. 

O persoană a fost arestată, au spus polițiștii.

Poliția a declarat pe Twitter: "Am arestat o persoană, un vehicul a fost securizat. Două persoane au murit, conform indicațiilor preliminare. Vă rugăm să evitați în continuare centrul orașului."

Uwe Konz, șeful biroului de presă al poliției din Trier, a declarat pentru BILD: „După ce a condus prin zona pietonală, mai multe persoane au fost rănite. Medicii sunt în prezent la fața locului".

Aceeași sursă susține că pentru moment nu se pot trage concluzii dacă a fost sau nu vorba despre un act terorist.

Potrivit ziarul local Trierischer Volksfreund, totul s-a petrecut după ce o mașină care venea din Porta Nigra către piața principală și apoi s-a îndreptat spre Fleischstrasse, unde au fost rănite mai multe persoane.

Un martor ocular a raportat că un Range Rover de culoare gri închis a trecut prin Brotstraße cu viteză mare. Oamenii au fost pur și simplu aruncaţi prin aer, povesteşte el.

Școlile din centrul orașului au fost imediat informate despre incident și blocate, relatează ziarul.

Se pare că părinții ar fi fost chemați la scurt timp după ora 14:00 să-şi ia copiii de la școală, deoarece acestora nu li s-ar permite să meargă singuri acasă.