MENIU

ATAC dur al lui Rareș Bogdan la ministrul Adrian Câciu pe taxa OMV: „Mă interesează ca o corporație să nu sfideze statul român”

Rareș Bogdan

Prim-vicepreședintele PNL - Rareș Bogdan susține că firmele din domeniul energiei vor fi taxate drastic, fără a fi necesar un anumit cod CAEN, iar ministrul Finanțelor trebuie să explice de ce OMV sfidează statul român.

„Anunțul respectiv (n.r. - al OMV Petrom, că nu va plăti taxa de solidaritate) este unul sfidător pentru că, în același anunț, OMV Petrom, una dintre cele mai mari corporații care activează în România, ne spuneau că dânși vor plăti această taxă în Austria. Sigur, foarte bine că vor plăti, trebuie să-ți plătești taxele oriunde pe glob dar, probabil, în Austria se plătesc pentru operațiunile de pe teritoriul statului austriac. În România trebuie să plătească conform legislației și de acolo de unde își fac profiturile pentru România. Aici, eu nu vin să sar și să spun că OMV Petrom sau Petrom sau Lukoil sau MOL trebuie să achite respectiva taxă, care este o transpunere a unui regulament european, un regulament pe care l-a adoptat Comisia, pe data de 5 octombrie, anul trecut și care, cu 1 ianuarie, este obligatoriu pentru toate cele 27 de state membre, inclusiv România, altfel existând posibilitatea unui infrigenment la adresa României”, a afirmat Rareș Bogdan, într-o intervenție la un post TV.

„Din cele 14 state studiate, în 5, Ministerele de Finanțe ale țărilor respective, nu au introdus coduri CAEN în transpunerea Ordonanței. Deci, chestiunea cu obligativitatea de a fi trecute coduri CAEN pe transpunerea regulamentului este falsă și aici trebuie să dea explicații Ministerul Finanțelor Publice, domnul ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, pentru a ne spune exact de ce este această situație creată la Ministerul de Finanțe, cu privire la transpunerea regulamentului respectiv în ordonanța adoptată de Guvern pe data de 20 decembrie pentru că statul român, cetățeanul român, contribuabilul român privește cu stupoare cum în această țară, din 672 de mii de firme care își plătesc taxele, impozitele și în cazul în care nu fac acest lucru, organele de control ale statului român blochează conturile respective și se îndreaptă împotriva administratorilor și acționarilor și a capitalului societății, au un statut complet diferit față de corporația OMV sau alte corporații care pur și simplu sfidează și prin management și scot profiturile în afara granițelor de ani și ani de zile și nimeni nu face nimic acum pe o taxă unde ar trebui să mai plătească către statul român peste  un miliard, refuză să plătească spunându că noi deja am plătit foarte mult statului român”, a explicat Rareș Bogdan, privind transpunerea directivei într-un act normativ național.

„Poziția mea nu este împotriva unui ministru, că are o culoare politică sau nu. Nu mă interesează asta. Pe mine mă interesează un singur lucru ca o corporație să nu sfideze statul român, ca statul român să acționeze responsabil față de cetățenii săi și să nu existe discriminare”, a mai spus prim-vicepreședintele PNL. 

 

Mai multe articole despre:
rares bogdan omv petrol energie finante