MENIU

Atac cu rachete asupra unei baze militare a SUA. Alertă în Irak

Coaliția internațională condusă de SUA, ținta unui atac

O bază a coaliției militare conduse de SUA a fost ținta unui atac în Irak, luni. Potrivit unor surse de securitate, cel puțin trei rachete au vizat aeroportul Erbil din nordul țării, dintre care una a lovit un complex militar unde se află soldații coaliției.

Celelalte două rachete au lovit zone rezidențiale de la periferia orașului, date despre posibile victime nefiind cunoscute deocamdată.

Este primul atac comis în ultimele două luni asupra instalațiilor militare sau diplomatice din Irak. Din toamna anului 2019, aceste instalații au fost ținte ale rachetelor sau ale atacurilor cu bombă, dar până acum majoritatea s-au produs în Bagdad, vizând în special personalul diplomatic american. 

Oficialii SUA și cei irakieni consideră că responsabile sunt milițiile pro-iraniene, precum grupul Kataeb Hezbollah sau Asaïb Ahl al-Haq, care luptă împotriva coaliției conduse de SUA.

Coaliția internațională funcționează în Irak din 2014 pentru a ajuta forțele locale în lupta lor împotriva grupului Stat Islamic. După înfrângerea jihadiștilor, trupele străine au fost reduse la 3.500 de soldați, 2.500 fiind americani. Acum, mare parte din aceste unități străine sunt staționate în complexul militar de pe aeroportul din Erbil, a declarat o sursă a coaliției, citată de hotnews. 

În octombrie, din cauza atacurilor, SUA au amenințat că își vor închide ambasada, însă mai multe facțiuni irakiene pro-iraniene au acceptat un armistițiu. De atunci au existat însă mai multe încălcări ale acordului, ultima înaintea celei de luni având loc în decembrie, când asupra ambasadei SUA au fost trase mai multe rachete.