MENIU

ATAC cu macetă la Paris, lângă fostul sediu „Charlie Hebdo”: patru persoane ÎNJUNGHIATE! Doi jurnaliști, grav răniți. Atacatorii, arestați de poliție

Atac in Paris, patru persoane injunghiate

Patru persoane au fost înjunghiate vineri în capitala Franței! Două dintre acestea sunt jurnaliști și se află într-o stare gravă. Atacul a avut loc aproape de fostul sediu al revistei de satiră „Charlie Hebdo”. Premierul Jean Castex s-a deplasat în seara de vineri la locul atacului în semn de solidaritate cu victimele. Poliția franceză a reținut doi suspecți. Motivul atacului nu este cunoscut deocamdată, însă a avut loc chiar în timpul procesului atentatelor din 2015 în cursul cărora au fost ucişi toţi membrii redacţiei revistei „Charlie Hebdo”. 

UPDATE 19.15: Premierul Jean Castex a vizitat locul atacului, în semn de solidaritate cu victimele.

„Vreau să-mi exprim solidaritatea cu victimele și sprijinul pentru familiilor victimelor, celor dragi, colegilor lor. Recunoaștere și recunoștință forțelor de securitate și salvare care au intervenit imediat cu curaj și profesionalism”, a spus primul ministru francez.

„Acest atac s-a întâmplat într-un loc simbolic, într-o perioadă în care are loc procesul privind teribilele atacuri asupra redacţiei Charlie Hebdo”, a mai spus Castex, anunțând că „viața niciuneia dintre cele două persoane care au fost rănite în atacul cu armă albă comis vineri în apropierea fostului sediu al săptămânalului Charlie Hebdo din Paris nu este în pericol”.

Autoritățile au anunțat că ancheta a fost preluată de parchetul antitero și că au fost reținuți doi suspecți. După atacul din 2015, redacția revistei de satiră „Charlie Hebdo” a fost mutată la o adresa secretă.

UPDATE 15.45: Al doilea suspect în atacul de vineri dimineața a fost arestat. Potrivit presei franceze, acesta ar fi fost prins la metrou. Primul atacator arestat are 18 ani și este pakistanez, iar al doilea este algerian, potrivit presei franceze care citează surse din poliție.

Au început să apară și primele mărturii ale colegilor celor care au fost răniți în atac: 

„Doi colegi fumau o țigară, în stradă. Am auzit urlete și m-am dus la fereastră. În acel moment l-am văzut pe unul dintre colegii mei, mânjit de sânge, urmat de un bărbat care avea un cuțit. Știm că doi dintre colegii noștri sunt răniți, însă nu aveam încă alte informații”, a povestit un angajat al agenției de presă pentru AFP. Este vorba de cei doi jurnaliști ai agenției de presă și de producție TV „Premières lignes”, care au fost răniți grav în atac.

Reamintim că, vineri, un individ a rănit patru persoane, cu o macetă, pe bulevardul Richard Lenoir, în arondismentul 11 ​​din Paris, nu departe de fostul sediu al revistei de satiră „Charlie Hebdo”, unde ar fi fost identificat și un colet suspect.

Atacul a avut loc în jurul orei locale 11.50.

Două dintre cele patru persoane atacate sunt în stare gravă - de „urgenţă absolută”, dar „deocamdată nu în pericol de moarte”, după cum a precizat Prefectura de poliţie din Paris. Cele două persoane sunt jurnalişti care au fost atacaţi la întâmplare, în timp ce se aflau într-o pauză de fumat. Acestea sunt o femeie și un bărbat care lucrează la agenţia de presă și de producție TV Premières Lignes. În urmă cu cinci ani, jurnaliştii de la Premières Lignes au fost cei care au filmat fuga fraţiilor Kouachi după atentatul terorist de la sediul „Charlie Hebdo”. Sediul agenției de presă și TV este în dreptul în care se afla redacția revistei satirice. 

France 2 a anunțat pe contul său de Twitter că doi colaboratori ai săi au fost răniți în atac. 

După atac, circulația în zonă a fost restricționată. De asemenea, din motive de siguranță, mii de copii au rămas  în școlile din sectoarele 11, și cele vecine - 3 și 4.

Poliția a reținut un prim suspect, de 18 ani, pe treptele Operei Naționale din Paris, nu departe de locul atacului, și este în căutarea unui posibil complice, relatează Le Figaro. Persoana reținută avea urme de sânge pe haine.

Premierul Jean Castex a confirmat informațiile într-un mesaj postat pe contul său de Twitter, apoi a ținut o scurtă declarație de presă.

Gérald Darmanin, ministrul de Interne, a format deja o celulă de criză la sediul ministerului , la care participă și premierul Franţei, Jean Castex.

 

Atacul a avut loc în plin proces al atentatelor teroriste din 7 ianuarie 2015 când fraţii islamiştii Kouachi au ucis opt membri ai redacţiei, pe lângă alte patru persoane, ulterior, numărul celor care au murit în urma rănilor grave s-a ridicat la 17. Două zile mai târziu, un complice al celor doi frați a luat 19 oameni ostatici într-un supermarket. În final, poliția i-a ucis pe toți cei trei atentatori. În fața instanței franceze se află  14 presupuși complici, care i-ar fi ajutat logistic pe teroriști, cu mașini și arme. Cei acuzați  riscă pedepse cu închisoarea între zece ani și pe viață. Audierile durează aproape două luni, până pe 10 noiembrie și procesul va fi înregistrat video.

Știre în curs de actualizare