MENIU

Atac cibernetic în SUA - Stare de urgență în 17 state

Atac informatic în SUA

Un atac cibernetic complex a sugrumat alimentarea cu combustibil pe coasta de est a Statelor Unite. Distribuitorul a fost nevoit să închidă conducta, din cauza unui atac informatic de tip ransomware. A fost decretată stare de urgenţă în 17 state americane. Deşi bănuită de implicare, Rusia a negat vehement vreun amestec, potrivit Realitatea Plus. 

Gravitatea atacului este subliniată şi de preşedintele SUA. Compania Colonial Pipeline asigură 45% din alimentarea cu gazolină, motorină, benzină şi kerosen a Coastei de Est a Statelor Unite. Conducta se întinde pe o lungime de aproape 9.000 de kilometri, iar transportul de combustibil a fost întrerupt în weekend. A urmat o golire a benzinăriilor şi o creştere imediată a preţului.

”Vreau să spun câteva cuvinte despre atacul ransomware care afectează Colonial Pipeline. Administraţia noastră urmăreşte situaţia îndeaproape şi sunt informat zilnic. Şi FBI este implicat în evaluarea şi monitorizarea atacului”, a declarat Joe Biden. 

Grupul de hackeri supranumit DarkSide a revendicat atacul informatic şi chiar s-a scuzat pentru consecinţele pe plan social. Singurul scop al grupului este, potrivit declaraţiei, să facă bani.

Atacul este cu atât mai grav cu cât pune problema uşurinţei cu care a putut fi penetrat sistemul informatic al unei companii de o asemenea anvergură şi importanţă. Bănuielile s-au îndreptat către inamicul tradiţional, Rusia. Însă preşedintele Biden afirmă că nu există probe în această privinţă.

”Voi avea o întâlnire cu preşedintele Putin, dar deocamdată nu există probe în posesia serviciilor noastre de informaţii că Rusia ar fi implicată. Deşi sunt dovezi că atacul a venit din Rusia. Ei au o anumită responsabilitate în acest sens”, a mai spus Biden. 

După atacul cibernetic la o firmă distribuitoare de combustibil lichid, se nasc temeri referitoare la reţelele de distribuţie a curentului electric sau a apei potabile.