MENIU

AstraZeneca anunță întârzieri în livrările de vaccin COVID-19 din luna februarie

Următoarele două livrări către România vor fi mai mici, a anunțat AstraZeneca. Țara noastră va primi mai puține doze decât cele prevăzute, însă acestea vor fi completate la livrările din luna martie, asigură compania.

 

AstraZeneca susține că face eforturi pentru a-și îndeplini angajamentul de a livra cantitățile de vaccin promise pentru toate țările Uniunii Europene, dar menționează că procesul de fabricație este unul complex și se așteaptă ca, în perioada următoare, să existe o variație atât în frecvența cât și în ceea ce privește numărul de doze livrate.

Compania precizează că lucrează fără stocuri care să le ofere o marjă de gestionare a unor evenimente neprevăzute, dar că fiecare doză produsă este imediat făcută disponibilă.

Țara noastră a primit, până în prezent, 300.000 de doze de vaccin produs de AstraZeneca din totalul celor 1,7 milioane alocate. Prima tranșă a sosit în urmă cu două săptămâni, iar până luni, 22 februarie, 71.817 de persoane au primit prima doză din serul de la AstraZeneca. Comitetul de vaccinare a decis ca vaccinul produs de AstraZeneca să fie administrat persoanelor cu vârsta între 18 și 55 de ani.

Și Pfizer a întârziat livrarea dozelor de vaccin către țările din Uniunea Europeană. Oficiali europeni citați de Reuters au menționat că Pfizer nu a livrat încă aproape 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID  prevăzute pentru luna decembrie, o treime din livrările ce trebuiau făcute de compania americană.

Și Moderna a anunțat că va întârzia livrările în luna februarie.

În aproape două luni, de la începerea campaniei de vaccinare și până în 22 februarie, în România au fost imunizate 1.409.087 de persoane, dintre care 1.259.544 cu serul de la Pfizer/BioNTech, 77.726 cu cel de la Moderna și 71.817 cu cel de la AstraZeneca, potrivit raportărilor CNCAV.