MENIU

Asistenta medicală Grace, „sora” robotului umanoid Sophia, îi va ajuta pe oamenii afectați de pandemia COVID-19 - VIDEO

Asistenta medicală Grace, „sora” robotului umanoid Sophia, care îi va ajuta pe oamenii afectați de pandemia COVID-19 Foto: captură video YouTube

Un nou robot umanoid a fost lansat de echipa din Hong Kong care a creat-o pe celebra Sophia. Este vorba de Grace, care a fost creată pentru sistemul de asistență medicală. Grace va interacționa cu  persoanele vârstnice şi cu cele izolate în timpul pandemiei de COVID-19.

Odată cu pandemia de coronavirus, în laboratorul din Hong Kong al Hanson Robotics se continuă crearea a noi modele de roboți pentru a fi mai aproape de oameni, în special după această perioadă a pendemiei COVID-19, în care oamenii au stat izolați și se confruntă cu stări depresive.

De la lansarea sa, în 2016, robotul umanoid Sophia a devenit un fenomen viral iar compania care a creat-o anunțase încă de la începutul anului că va începe producţia de masă a roboţilor până la sfârșitul lui 2021. Sophia a fost și la București în 2018, unde a impresionat sute de oameni veniți să o vadă la Sala Palatului.

Grace, îmbrăcată cu o uniformă albastră de asistentă medicală, are trăsături asiatice, păr șaten până la guler și o cameră termică în piept pentru a lua temperatura și a măsura capacitatea de reacție. Noul robot umanoid folosește inteligența artificială pentru a diagnostica un pacient și poate vorbi engleză, mandarină și cantoneză, anunță echipa din Hong Kong.

„Pot să vizitez oameni și să le înveselesc ziua... dar pot face și terapie prin conersație și să ajut furnizorii de servicii medicale”, a declarat Grace, într-un interviu alături de „sora” ei, Sophia , și de directorul general al companiei de robotică David Hanson, în laboratorul Hanson Robotics din Hong Kong.

Crearea robotului umanoid Grace pentru sistemul medical urmărește reducerea presiunii celor din prima linia în lupta COVID-19, spune fondatorul companiei, David Hanson.

„Un aspect asemănător omului ușurează câștigarea încrederii și a unei implicări naturale în conversații, în discuții, ca un adevărat profesionist din domeniul medical”, a spus Hanson, explicând modul în care Grace poate simula acțiunea prin participarea unui număr mai mare de 48 de mușchi faciali majori, cu un comportament reconfortant, conceput să semene oarecum cu personajele anime.

Hanson a făcut și câteva demonstrații cu Grace, care a simulat tristețea sau bucuria.

Awakening Health se pregătește să producă în masă o versiune beta a lui Grace până în august 2021, a declarat David Lake, director executiv al asocierii între Hanson Robotics și Singularity Studio. El a anunțat că au finalizat versiunea alfa a lui Grace. Anul viitor se dorește lansarea lui Grace în mai multe țări, printre care Hong Kong, China, Japonia și Coreea.

Costul fabricării roboților, care se ridică acum la nivelul celor pentru mașinile de lux, va scădea odată ce compania va produce zeci sau sute de mii de unități robotice umanoide, a mai spus David Hanson.

Lansarea lui Grace vine în contextul în care utilizarea roboţilor umanoizi a devenit necesară pe fondul impactului global al coronavirusului, a spus Kim Min-Sun, profesoară de comunicologie la Universitatea din Hawaii.

Numeroase persoane, blocate în locuinţe în timpul carantinelor asociate COVID-19, s-au confruntat cu probleme de sănătate mintală şi gânduri negative.

„Dacă pot primi ajutor prin intermediul acestor roboţi sociali în cadru intim și familiar, cu certitudine acest lucru va avea un impact pozitiv asupra societăţii”, a spus Kim Min-Sun.