MENIU

Armata SUA, în alertă din cauza unei aplicații. Bazele militare din întreaga lume sunt în pericol

Îngrijorări pentru securitatea unităților militare din lumea întreagă, după ce o aplicație de fitness a arătat mai multe rute de exerciții folosite de soldați.

Aplicația Strava a publicat o hartă cu locuri folosite frecvent de ultilizatori pentru antrenament, ceea ce a dat de gol mai multe structuri militare străine prezente în Siria și Afganistan. Un purtător al armatei SUA a declarat că autoritățile de la Washington analizează hărțile publicate de Strava.

Cum funcționează aplicația care a stârnit îngrijorarea armatei americane?

Aplicațai Strava, creată în San Francisco de câțiva IT-iști pasionați de sport, folosește GPS-ul telefoanelor mobile pentru a monitoriza activitatea utilizatorilor. Astfel, aplicația utlizează datele colectate pentru a le arăta celorlați useri ce locuri de alergat sunt la modă și în ce timp au reușit alți oameni să termine acele trasee.

Totși, cum de a ajuns aplicațai să stârnească îngrijorări?

Totul a început după ce Nathan Ruser, un tânăr de 20 de ani din Australia, care studinază securitatea internațională, a găsit bazele militare vizionand un blog de cartografiere, la începutul lunii ianuarie.

La scurt timp, el și-a dat seama că personalul militar al acelor baze este activ pe această aplicație și distribuie datele privind traseele pe care le folosesc pentru alergat.

”Am aruncat un ochi peste acele hărți și mi-am zis: La naiba, asta nu ar trebui să fie aici, nu e bine! Am crezut că este bine să fac vulnerabilitățile cunoscute, pentru ca acestea să fie rezolvate. Chiar dacă n-aș fi fost eu, cineva și-ar fi dat seama la un moment dat, s-a întâmplat doar să fiu eu!”, a spus Nathan, potrivit BBC.

Chiar dacă locurile în care se află bazele militare sunt cunoscute, iar clădirle pot fi văzute și pe Google Maps, aplicația arată care dintre imobile sunt cele mai folosite și ce rute urmează soldații.