MENIU

Arhiepiscopia Dunării de Jos, precizări despre desfășurarea slujbei de Bobotează după anunțul Patriarhiei

Bobotează Foto: Doxologia.ro

Și Arhiepiscopia Dunării de Jos anunță că de Bobotează va respecta regulile sanitare impuse de pandemie. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare, precizează Patriarhia Română. Singurul care a anunțat deja că nu va respecta restricțiile impuse de epidemia de coronavirus este Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, care a încălcat regulile și la slujbele de Crăciun și la trecerea dintre ani.

 

Arhiepiscopia Dunării de Jos a anunțat luni condiţiile în care se va desfăşura anul acesta sărbătoarea Bobotezei. Astfel, credincioşii vor primi, miercuri, sticle cu aghiasma mare sfinţită şi îmbuteliată cu o zi înainte, aceasta urmând să fie distribuită în mai multe puncte, pentru a se evita aglomeraţiile.

  
La sărbătoarea Botezului Domnului din 6 ianuarie la toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos credincioşii vor primi, începând cu ora 7.00, Aghiasma Mare sfinţită şi îmbuteliată în ziua precedentă, iar cu Aghiasma Mare din 6 ianuarie vor fi doar binecuvântaţi prin stropire, potrivit Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

„Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului din acest an se vor desfăşura în condiţii de pandemie şi în conformitate cu rânduielile tipiconale, cele mai la îndemână regăsindu-se chiar în Calendarul de tip agendă, publicat de Arhiepiscopia Dunării de Jos. La toate bisericile parohiale, în ziua de 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, după săvârşirea Slujbei de Sfinţire Mare a apei, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată până seara în cele 150.000 de sticle pregătite cu mare grijă de preoţi, cu sprijinul voluntarilor parohiali, bine ştiind că poporul drept credincios atât de mult o cinsteşte, iar ea devine acum, în pandemie, o putere harică mult mai mare pentru sănătatea sufletească şi trupească a credincioşilor noştri.

Pentru evitarea situaţiilor neplăcute şi a aglomeraţiei se vor crea mai multe puncte de distribuire a Aghiasmei Mari.

În 6 ianuarie, la Praznicul Împărătesc al Botezului Domnului, în fiecare biserică va fi săvârşită Sfânta Liturghie urmată de Slujba Sfinţirii Mari a apei (Aghiasma Mare) de către preoţi pentru a fi binecuvântaţi prin stropire credincioşii prezenţi la slujbă în această zi de mare sărbătoare.

Avem certitudinea că înţelepciunea, priceperea şi echilibrul preoţilor noştri şi înţelegerea dintotdeauna a bunilor noştri creştini vor contribui decisiv la conturarea sărbătorii în înţelesul ei mare de Teofanie, de sfinţire a sufletelor şi a trupurilor noastre, a caselor, a ogrăzilor, a locurilor, a zonei, a ţării şi a lumii întregi”, a transmis Arhiepiscopia Dunării de Jos.

În schimb, Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, a anuntat, luni, ca slujba de Boboteaza va avea loc fara restrictii, spunand ca "sarbatorile trebuie sa invinga pandemia" si ca asteapta 10.000 de credinciosi sa asiste la ceremonia care va avea loc in Portul Tomis, si nu pe faleza Cazinoului, cum s-a intamplat in anii trecuti.

Citește și ÎPS Teodosie, încă un anunț controversat: Boboteaza se va desfășura fără restricții: "Sărbatorile trebuie să învingă pandemia"

De altfel, Patriarhia Română a anunțat deja condiții speciale de Bobotează. Mâine , marți, 5 ianuarie, se va sfinți apa în Catedrala Patriarhală și aghiasma va fi îmbuteliată în sticle de un litru. La slujba de Bobotează vor putea participa credincioșii, însă vor avea de respectat mai multe reguli adaptate pandemiei. Credincioșii vor  fi binecuvântaţi prin stropire miercuri, 6 ianuarie,  cu Aghiasma Mare sfințită marți. Evenimentele liturgice de la Catedrala Patriarhală prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului se vor desfăşura cu respectarea regulilor sanitare, precizează Patriarhia Română.

Citește și Boboteaza, sărbătorită în condiții speciale. Precizări de la Patriarhie

Mai multe articole despre: