MENIU

Arafat: Suntem la începutul unui nou val al pandemiei, poate până în toamnă să limităm răspândirea

Raed Arafat, șeful DSU

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat, luni seară, că se așteaptă să existe o presiune în acest moment al pandemiei și că nerespectarea regulilor poate agrava lucrurile. Invocând exemplul altor state, Arafat a explicat că România are o rată a imunizării prin vaccinare încă mică pentru a putea vorbi de intrarea pe un tren descendent.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a apreciat că de la 30-40% din populație vaccinată începe să scadă impactul: „Sunt lucrurile logice pe care le așteptăm. Dacă vom continua vaccinarea, nevorbind de un tip de vaccin sau altul, poate că vom reuși până la toamnă să limităm răspândirea”, a declarat Arafat la un post TV, potrivit Mediafax.

Oficialul guvernamental a aprecizat că în acest moment situația poate fi considerată mai gravă decât la finalul anului trecut, când a fost înregistrat vârful precedent al pandemimei. "Suntem într-o creștere, într-un nou val. Dezavantajul este că la terapie intensivă sunt 900 de bolnavi comparativ cu valul trecut, când erau vreo 500 în momentul în care a trebuit să creștem capacitatea (...) Riscul este să avem impactul mai mare pe internări și pe terapie intensivă. Revin la necesitatea respectării regulilor și a înțelegerii situației. Unii nu înțeleg situația în care suntem. Să găsească Poliția 100 de persoane într-un apartament e mult. Apelăm la populație să înțeleagă: dacă nu vrem măsuri mai stricte, trebuie să respectăm regulile”, a mai spus Raed Arafat.

Î