MENIU

Arafat: Soluția tehnică pentru sistemul de alertare, definitivată vineri

CNSAS - Raed Arafat a fost urmărit de Securitate doi ani: "Nu prea mă gândeam la asta..."

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat că soluția tehnică pentru sistemul de alertare a populației ar urma să fie definitivată vineri în cadrul unor ședințe de lucru la ANCOM iar în funcție de opțiune, suma alocată urmând să fie de cel mult patru milioane de euro.

"A fost o întâlnire pe care a condus-o domnul prim-ministru. Au participat la ea operatorii privați de telefonie mobilă (...), ANCOM-ul, reprezentat prin domnul președinte Diță, a mai fost STS-ul, reprezentat prin domnul general Vasilca. S-au tranșat etapele următoare, care vor fi cu termene scurte, dar realizabile. Astăzi vor fi cel puțin încă două întâlniri tehnice la sediul ANCOM, care vor realiza o parte din aceste etape", a declarat Raed Arafat la plecarea de la Palatul Victoria, unde a avut loc întâlnirea, scrie Agerpres.

Un astfel de sistem este destinat situațiilor deosebite, a arătat Arafat, și nu trebuie date zeci de alerte pe zi.

"Acest sistem se folosește pentru situațiile deosebite ca să atragă atenția populației. Dacă fiecare alertă mică este dată prin acest sistem, după aceea populația nu mai reacționează la el și nu mai reprezintă un sistem de alertare. Devin ca orice SMS care intră în orice zi. Din cauza asta trebuie definit care este pragul de la care se dă alerta. În al doilea rând, va fi un centralizator care dă aceste alerte, și acesta este IGSU, și este posibil să coborâm la nivelul inspectoratelor județene, în sensul în care, dacă e o problemă locală, inspectoratul județean să poată să dea alertă imediat pe zonele care-l interesează în baza unor proceduri foarte clare. Deci, în momentul în care avem o situație sau necesită să dăm o informație urgentă populației, pentru că poate să fie folosit la alerte dacă urmează să fie ceva sau, la indicații, cum să acționeze, dacă a început ceva care nu a fost prevăzut înainte. Sau, post factum, de exemplu, apare un cutremur și vrei să comunici populației anumite măsuri și atunci folosești acest sistem", a spus șeful DSU.

El a adăugat că, în mod normal, "în cadrul unui minut trebuie să se desfășoare toate treburile", întrebat în cât timp va ajunge un mesaj de alertă la populație.

Arafat a mai spus că soluția va fi una de tip "cell broadcasting". "Soluția de tip cell broacasting, în mod normal, nu e dependentă de smartphone. Deci, orice terminal ar trebui să poată să o primească", a mai arătat el.