MENIU

Arafat, despre dezastrul produs de covid: „România va beneficia de experți ATI și medici din Danemarca”

Raed Arafat

Raed Arafat - șeful DSU a vorbit, vineri, după ședința de guvern, despre evoluția pandemiei în România.

„A sosit o echipă de doi experți din Danemarca, ei vor analiza situația la Matei Balș pentru creșterea numărului paturilor de ATI, urmând ca săptămâna viitoare să vină prima echipă medicală din Danemarca, care va activa în Matei Balș.

Avem și o echipă medicală din Republica Moldova la Iași și suntem în discuții pentru echipe medicale din alte țări”, a spus Raed Arafat.

„Dintre ajutoarele deja sosite în România, vorbim de anticorpi monoclonali din Italia, tocilizumab, Austria – pacienți preluați și avem discuții pentru alte categorii de sprijin, Germania – anticorpi monoclonali, OMS – teste antigen și concentratoare de oxigen.

Polonia ne-a mai oferit anumite echipamente și materiale, plus transfer de pacienți – deja e pe drum al doilea transport de pacienți, din Iași de data asta.

Ungaria – continuă preluarea de pacienți, sunt deja 30 de pacienți transferați.

Apelul nostru pentru echipament și echipe medicale a fost transmis și la NATO și la UE.

Știm bine că în 10 septembrie aveam doar 2.500 cazuri, azi avem 15.400 cazuri, dar săptămâna trecută am atins inclusiv 18.000 de infectări. La decedați s-au atins cifre record, am depășit 500 recent.

Din raportul INSP, 92,1% din decese au fost la persoane nevaccinate. 72,3% din cazurile de infectare – la persoane nevaccinate.

Crește numărul localităților cu rată de infectare peste 3 cazuri la mia de locuitori.

Încă este o creștere a incidenței în toate județele din țară”, a mai spus Arafat.