MENIU

Arabia Saudită și Rusia, acord pentru înghețarea producției de petrol, în scopul creșterii prețului

Arabia Saudită și Rusia, principalii producători de petrol, au ajuns la un acord privind înghețarea cotelor de producție la nivelul din luna ianuarie, pe fondul scăderii dramatice a prețurilor.

Menținerea producției la nivelul din ianuarie va fi "adecvată". Arabia Saudită vrea în continuare să satisfacă cererea clienților, a precizat ministrul saudit al petrolului Ali al-Naimi, la Doha, după discuțiile cu omologul său, Alexander Novak, potrivit Bloomberg.

Qatar și Venezuela au decis la rândul lor să mențină producția la nivelul din ianuarie.

Decizia nu va avea un efect dramatic imediat, dar ar putea crea premisele pentru o creștere a prețului în a doua jumătate a anului, au apreciat analiștii.

Prețurile țițeiului au crescut brusc marţi pe pieţele din Asia după ştirea că miniștrii energiei din Arabia Saudită şi Rusia se vor întâni în Qatar pentru a discuta despre producţie, stocare şi despre o posibilă reducere sau îngheţare a cotelor de producție, scrie MarketWatch.com.

La New York Mercantile Exchange, petrolul Light Sweet cu livrare în Martie s-a tranzacționat la 30.78 de dolari barilul, urcând cu 1.38 dolari sau 4,6% în sesiunea electronică Globex. La Londra, petrolul Brent cu livrare în Aprilie a crescut cu 1.41 dolari sau 4,2%, ajungând la 34,80 $ pe baril.

La bursa ICE Futures, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna aprilie a crescut cu 0,03 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 33,39 dolari.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului