MENIU

APELUL unui medic de la Matei Balș: Este plin cu critici COVID-19 din august. Pregătim TRIPLAREA capacității secției ATI

Criza COVID-19 din România - Secțiile ATI sunt pline Foto: INQUAM

Spitalele se pregătesc de triplarea capacității secțiilor de Terapie Intensivă, după ce în timpul verii au dublat-o. Un medic ATI de la Institutul „Matei Balș” din Capitală face un apel disperat către români în plină criză, după ce secția de reanimare este plină cu pacienți în stare foarte gravă, infectați cu varianta Delta, și nevaccinați anti-COVID-19. 

„E vremea sa intelegem exigențe de sănătate publică și să decidem noi ca societate, ce dorim de fapt? Care ne sunt prioritățile!
 Cred că noi ca popor nu am înțeles ce importantă e sănătatea! Când ești sănătos poți să îți urmezi toate visurile! Fără sănătate e mult mult mai greu!....”, a transmis medicul ATI Elena Copaciu, de la Institutul „Matei Balș” din Capitală, miercuri, într-un mesaj pe pagina de Facebook.
Mesajul medicului ATI vine când România se află în plină criză COVID-19, doar marți fiind raportate peste 15.000 de infectări zilnice, un record absolut al epidemiei de la noi de un an și jumătate, precum și 252 de decese din cauza COVID-19, pe lângă aproape 1.500 de cazuri la ATI. Ieri, la prânz, niciun pat nu mai era disponibil în secțiile ATI din țară pentru bolnavii COVID-19. Autoritățile au anunțat însă că rezerva „operațională” este de 130 de paturi, dintre care 55 în Capitală.
Medicul ATI  Elena Copaciu a dat și câteva exemple de pacienți infectați care ajung la spital, precizând că printre ei se află și tineri fără comorbidități, care „nu cred în virus și nici în vaccin”.
„Tineri cu sau fără comorbidități, nu cred in virus și nici în vaccin, chiar cu măști de CPAP sunt foarte conectați la mediul lor profesional și rămân așa până suntem nevoiți să îi sedăm și aplicăm metode invazive pentru a menține oxigenarea la un nivel care să nu afecteze funcționarea organelor interne!
Din 17 august reanimarea noastra e plina cu critici Covid, mutatia delta. Am dublat capacitatea de admisie. Nu vreti sa stiti cu ce eforturi! Ne pregatim poate de triplare! Dar nu asa se face medicina acestui secol in Europa!”, mai precizează Elena Copaciu.
„Jurnal de "front" pandemic!
68 de ani, singura, nevaccinata, cu simptome Covid de o saptamana, adusa de la sute de km distanta pt internare, de doi preoti din parohia sa! Direct la critici!
42 de ani, barbat, nevaccinat, miocardită virală Covid_19. Stare critică
Pacient in jur de 70 de ani, adus cu forța de familie la camera de gardă, simptomatic de multe zile, saturație în oxigen a sângelui- 60%!!...admis direct in terapie intensivă!
4 pacienti de diverse vârste internați simultan cu fenomene de miocardită virală asociată pneumoniei Covid_19 cu mutația delta.
Teolog, peste 50 de ani, cu comorbidități, nevaccinat, externat dupa cam 5 saptamani, 4 in terapie intensiva. Colegii sai de salon au fost mai puțin norocoși!”, a mai scris medicul ATI.