MENIU

Apel DISPERAT al fermierilor: roșiile românești riscă să rămână pe câmp. Oamenii nu au unde să-și vândă marfa

Roșii

Roșiile din solariile românești ar putea sfârși anul acesta pe câmp! Este semnalul disperat pe care-l lansează legumicultorii care, după ce au investit tot anul în producție, vând acum kilogramul de roșii cu 2,5 lei.  Între timp, în magazine sau piețe, aceleași roșii se vând chiar și cu 15 lei/kg. Ca să aflăm exact cu ce probleme se confruntă fermierii, echipa Realitatea PLUS a vizitat un solar de roșii din apropierea Capitalei. 

După un an în care au investit timp, bani și mână de lucru, fermierii au strâns prima recoltă de roșii românești din solarii.

Peste două tone de roșii care ar trebui să ajungă pe tarabe și, mai apoi, pe mesele românilor. În realitate, însă, lucrurile stau diferit.

Prima recoltă de anul acesta a fost una tarzie, însă foarte bogată. Legumicultorii se confruntă însă cu o altă mare problemă – cea a pieței de desfacere, asta pentru că nu știu dacă vor avea unde sa vândă toate aceste roșii care ar putea sfârși aruncate pe câmp.

Legumicultorii spun că sunt nevoiți să vândă marfa prin satele vecine la prețuri de nimic, care pornesc de la 2,5 lei/kg și ajung la 4 lei/kg, sume din care nu și-ar recupera nici măcar banii investiți.

În magazine, roșiile românești par să nu aibă loc pe tarabele pline de legume de import, iar fermierii spun că piețele sunt controlate de samsari.

"Eu m- mulțumi și cu 6-7 lei, dar n-avem loc. Am văzut  e 7-8-9 lei în piață (prețul pentru 1 kilogram de roșii - n.r.). 3.11 Daforțează pentru  dacă n-ai loc... tarabele sunt închiriate", spune un legumicultor.

Fermierii se tem că nu vor reuși să vândă toată marfa și vor fi nevoiți să arunce roșiile pentru care au muncit un an întreg. Asta în contextul în care se vorbește tot mai des despre o criză alimentară care ar putea afecta inclusiv țara noastră. 

Mai multe articole despre:
rosii rosii romanesti apel fermieri