MENIU

„Apărătorii din Mariupol” au schimbat cursul războiului din Ucraina. Cele 83 de zile de rezistență în Azovstal rămân în istorie

„Apărătorii din Mariupol” au schimbat cursul războiului din Ucraina. Cele 83 de zile de rezistență în Azovstal rămân în istorie

Apărătorii lui Mariupol „au schimbat cursul războiului” prin rezistența arătată timp de 83 de zile, a declarat, marți, consilierul prezidențial ucrainean Mihail Podoliak.

Mihail Podoliak, consilierul președintelui Zelenski și unul dintre negociatorii ucraineni cu partea rusă a explicat de ce negocierile de pace cu Rusia au fost deocamdată suspendate.  

Acesta a amintit că Ucraina nu este pregătită să cedeze niciun teritoriu.

Mihail Podoliak a declarat că „apărarea orașului-port a întrerupt operațiunea Rusiei de capturare a teritoriului din estul și sudul țării”. 

Discuțiile despre evacuarea mai multor oameni din oțelăria Azovstal, ultima zonă din Mariupol ce se mai află în mâinile ucrainenilor, au fost dificile, dar exista speranța că vor avea succes, a mai anunțat Podoliak.

Dar el a adăugat că „orice război se va sfârși totodată la masa negocierilor”.

„Cele 83 de zile de apărare a Mariupol vor rămâne în istorie ca Termopilele secolului al XXI-lea  (bătălia de la Termopile, regiune în Grecia, apărată în timpul invaziei persane, în antichitate - n.red.). Apărătorii „Azovstal” au distrus planul Rusiei de a captura estul Ucrainei, s-au expus și au dovedit adevărata „capacitate de luptă” a Rusiei... Acest lucru a schimbat complet cursul războiului”, a transmis Podoliak într-un mesaj pe Twitter.

„Spre deosebire de noi, Federația Rusă, în 82 de războaie nu a înțeles că situația din Ucraina nu este deloc la fel ca la început. Și nu își schimbă directivele, continuă să șantajeze, își pronunță public unele poziții. Ei sunt acolo, toată lumea anunță un fel de pretenții pentu Ucraina, ei trăiesc într-o lume în care se presupune că există „nazismul ucrainean". Lumea știe deja că astăzi există un singur tip de nazism - rus. Probabil că va fi nevoie de ceva timp pentru a aborda mai în detaliu această problemă... Probleme de denazificare a Rusiei în cadrul procesului de negocieri", a mai spus Podoliak, explicnd și poziția neschimbată a Rusiei în cadrul discuțiilor purtate pentru a înceta conflictul .

Negocierile Rusia-Ucraina, suspendate. KIEV, mesaj dur: „Războiul NU va fi oprit în forma dorită de unii europeni, pentru Putin”