MENIU

Anunţul lui Trump despre Coreea de Nord care trimite fiori reci planetei

Donald Trump vs Kim Jong un

Preşedintele american Donald Trump a chemat luni, de la Casa Albă, la rezolvarea "rapidă" a dosarului nord-coreean şi a ameninţării reprezentate de programele nuclear şi balistic ale Coreii de Nord, relatează AFP.

"Regimul nord-coreean este o sursă de probleme enorme", a declarat Trump la conferinţa de presă comună cu premierul indian Narendra Modi, în grădina Casei Albe, îndemnând la rezolvarea "rapidă" a problemei nord-coreene.

Preşedintele american a mulţumit şefului executivului indian pentru "aplicarea de noi sancţiuni împotriva regimului nord-coreean", care continuă programul său de înarmare, deşi acesta a fost interzis de ONU.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a invocat recent ideea unei acţiuni militare împotriva Coreii de Nord, care şi-a intensificat testele cu rachete balistice, în ciuda sancţiunilor internaţionale.

Potrivit şefului Pentagonului, Jim Mattis, Phenianul reprezintă "ameninţarea cea mai urgentă şi cea mai periculoasă", conform Agerpres.

Donald Trump a făcut din suspendarea programelor nord-coreene una din priorităţile administraţiei sale, sperând mult ca Beijingul, aliatul regimului comunist de la Phenian, să ajute la calmarea vecinului său turbulent.

Dosarul s-a complicat odată cu moartea săptămâna trecută a lui Otto Warmbier, student american repatriat în SUA în stare de comă după 18 luni de detenţie în Coreea de Nord.

Donald Trump a calificat aceasta drept un "scandal absolut", Phenianul denunţând în schimb o "campanie americană de defăimare".

Coreea de Nord se află de asemenea pe agenda unei întâlniri la Washington în această săptămâna între Donald Trump şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-In, favorabil unui dialog cu Phenianul.

Mai multe articole despre:
Coreea de Nord Donald Trump Kim Jong un