MENIU

Alexandru Rafila, anunțul care aruncă în aer lumea medicală: cât de eficient este, de fapt, vaccinul anti-Covid

Alexandru Rafila

Prof. dr. Alexandru Rafila a vorbit astăzi despre durabilitatea protecției oferite de anticorpii monoclonali.

"Anticorpii  monoclonali nu au durata atât de lungă că în cazul unui vaccin. Un vaccin, chiar dacă are o eficiență timp limitată, în momentul în care faci un rapel se recâștigă eficiența. (…) În cazul anticorpilor monoclonali discutăm doar de persistența acestor molecule în organism, pentru un interval scurt de timp de câteva luni", a declarat Alexandru Rafila, pentru DC NEWS.

Mai mult, întrebat dacă crede că vom scăpa de COVID-19 în 6 - 9 luni și dacă va mai fi o amenințare, Alexandru Rafila a spus: "Eu sper să nu mai fie o amenințare, chiar dacă exista această posibilitate a emergenței unei noi tulpini care se poate transmite mult mai ușor sau, Doamne ferește, ar putea să producă infecții mult mai grave.

Totuși, nu o să mai discutăm despre o populație generală nepregătită total în fața noului coronavirus, chiar dacă vorbim de variantele mutante, pentru că imunitatea de grup care se obține prin imunizare, prin trecere prin boală își spune cuvântul. Sigur, infecția cu noul coronavirus o să devină mai degrabă o boală endemică, dar probleme asupra sănătății publice nu cred că va mai pune în așa măsură încât să ajungem la situații similare cu ceea ce e în momentul de față."

"Dacă vreți, ar putea să existe o situație asemănătoare cu cea produsă de alte virusuri care produc infecții mai ales în sezonul rece", a mai declarat medicul.