MENIU

Anunţ neaşteptat: Ce se va întâmpla cu colecţia de maşini a Regelui Mihai

În noiembrie 2017, Regele Mihai a trimis o parte din maşinile sale de colecţie în ţară, pe Domeniul Regal Săvârşin. Vor rămâne în patrimoniul naţional şi vor fi expuse de anul viitor. Este vorba de vehicule din Al Doilea Război Mondial repatriate după 70 de ani în care au fost păstrate în Anglia şi Elveţia.

Patru Jeep-uri din colecția Regelui Mihai au sosit din Elveţia la Domeniul Regal Săvârșin. Regele le-a trimis în ţară pentru a rămâne în patrimoniul naţional, urmând să fie expuse la Muzeul Regal al Automobilului de la Castelul Săvârșin, începând cu luna mai 2018.

Maşinile militare sunt fabricate între anii 1941 și 1944 și au fost folosite în război. Regele le-a păstrat în Anglia şi Elveţia timp de şapte decenii.

Dintre cele patru Jeep-uri, doar unul (Jeep Ford GPW) a intrat în posesia Majestății Sale în timpul războiului, fiind primit în dar de la Armata Statelor Unite ale Americii la Palatul Elisabeta, la sfârșitul anului 1944.

“Al doilea Jeep istoric este un vehicul militar Willis și a fost construit în anul 1944. Este celebrul Jeep al generalului Patton, care l-a oferit la sfârșitul războiului Marelui Duce de Luxemburg. Acesta l-a oferit în anul 1969 verișoarei lui, Regina Ana. Jeep-ul Ford GP și Jeep-ul Bantam BRC 40 sunt două mașini fabricate în anul 1941 și au fost cumpărate, într-o stare avansată de degradare, de către Majestatea Sa, din Statele Unite ale Americii, în anul 1977. Zece ani mai târziu, ambele erau în perfectă stare de funcționare”, scrie pagina web a familiei regale.

În afara celor patru Jeep-uri aduse la Săvârşin, Regele Mihai a recondiționat integral încă trei Jeep-uri, de-a lungul deceniilor în care s-a aflat în exil. Acestea au fost înstrăinate, iar alte două sunt în curs de recondiționare.

Alături de maşinile de război, la Săvârşin va putea fi vizitat Atelierul Auto al Regelui Mihai, în clădirea în care acesta a funcționat în anii 1940. Atelierul va fi amenajat, la începutul anului viitor, cu toate piesele, uneltele, mecanismele și cărțile tehnice pe care Majestatea Sa le-a achiziționat și folosit timp de 70 de ani în reședințele sale din exil.

Muzeul din 2011

În 25 octombrie 2011, la Domeniul Regal din Săvârșin a fost inaugurat Muzeul Regal al Automobilului, cu ocazia aniversării vârstei de 90 ani a Majestății Sale. În prezent, muzeul găzduiește câteva mașini noi și vechi, precum și expoziția de fotografii și documente legate de pasiunea pentru automobil a Regelui Mihai, din 1927 până astăzi.

Sursa: aradon.ro