MENIU

Anunț îngrijorător: Poliomielita a REAPĂRUT în Sudan! ONU contrazice OMS privind eradicarea bolii în Africa

Anunț îngrijorător: Poliomielita a reapărut în Sudan. ONU contrazice OMS privind eradicarea bolii în Africa

Lovitură de teatru în cazul eradicării poliomielitei în Sudan. Organizația Națiunilor Unite (ONU) susține că această boală infecțioasă produsă de virusul poliomielitic, care în anumite cazuri poate determina paraliziea și pentru care nu există vaccin, ar fi reapărut în Sudan după ce a dispărut de mai bine de un deceniu în această ţară. Informația contravine anunţului făcut recent de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) privind eradicarea acestei boli în Africa, relatează AFP, preluat de Agerpres.

"Cel puţin 13 persoane au fost afectate de această boală (poliomielita) în nouă din cele 18 state din Sudan de la apariţia primului caz pe 9 august", se arată într-un comunicat al Biroului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) în Sudan.

În plus, poliovirusul sălbatic de tip 2 a fost detectat în eşantioane prelevate în statul Khartoum, "ceea ce indică posibilitatea unei largi circulaţii a virusului în ţară", a precizat OCHA.

Cazuri de infecție cu acest virus au fost raportate, de asemenea, în Etiopia, Republica Centrafricană şi în Ciad, "ceea ce creşte riscurile (de răspândire) în Sudan, în special în Darfur, din cauza deplasărilor populaţiei", mai arată OCHA.

Potrivit organizaţiei ONU, Ministerul Sănătăţii sudanez, cu sprijinul Unicef, OMS şi Programului alimentar mondial (PAM), pregăteşte o vastă campanie de vaccinare pentru 5 milioane de copii cu vârste sub 5 ani. ONU are nevoie de 20 de milioane de dolari pentru a finanţa această campanie.

Marţi, Rose Leke, preşedintele Comisiei Regionale din Africa de Certificare a Eradicării Poliomielitei - organismul de certificare al OMS - a afirmat că "transmiterea poliovirusului sălbatic a fost întreruptă" în Africa.

"Acesta este un moment istoric pentru Africa", declara, la rândul său, directoarea OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, adăugând că "de acum înainte, copiii născuţi pe acest continent nu vor mai trebui să se teamă că pot fi infectaţi cu poliomielită".

Provocată de poliovirusul sălbatic (PVS), poliomielita este o maladie infecţioasă acută şi contagioasă, care îi afectează în principal pe copii, atacând măduva spinării şi putând să provoace o paralizie ireversibilă.

Boala era endemică peste tot în lume, până la descoperirea unui vaccin, în anii 1950. Ţările bogate au obţinut acces cu rapiditate la acel vaccin, însă Asia şi Africa au rămas mult timp importante focare de infecţie.

Până în 1988, OMS a numărat 350.000 de cazuri la nivel global, iar în 1996 anunța că doar în Africa existau mai mult de 70.000 de cazuri.

În cei 30 de ani de luptă împotriva poliomielitei au fost cheltuiți aproximativ 19 miliarde de dolari.

În România, ultimul caz de poliomielită cu virus polio sălbatic (tip 1) a fost înregistrat în 1992, importat din Bulgaria, la un copil care nu fusese vaccinat antipolio, potrivit Centrului pentru prevenirea bolilor, iar cu polio vaccinal (VPO) în anul 2006, când s-au înregistrat două cazuri. În iunie 2002, OMS Europa a declarat întreruperea transmiterii virusului sălbatic în regiune, fiind a treia regiune OMS în care s-a certificat eradicarea poliomielitei, după regiunea celor două Americi, certificată în 1994 (ultimul caz – Peru, în august 1991) şi regiunea Pacificului de Vest, în anul 2000 (ultimul caz – Cambodgia, martie 1997).

Mai multe articole despre:
poliomelita sudan afirca