MENIU

Anunţ de ultimă oră al ministrului Educaţiei privind manualele şcolare

<p>Liviu Pop</p>

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, a afirmat, la începutul şedinţei de Guvern, că autorizaţiile pentru şcoli sunt în derulare şi că va pregăti, în septembrie, o Legea a manualului. 

"Autorizaţiile pentru şcoli sunt în derulare. Sunt două tipuri de unităţi şcolare - cele făcute înainte de 2006, o dată cu apariţia legii şi cele după 2006 sau renovate după 2006. O analiză completă o să avem în perioada 4-8 septembrie, când toate unităţile şcolare vor comunica Ministerului Educaţiei care este stadiul măsurilor întreprinse pe perioada vacanţei de vară pentru obţinerea celor două autorizaţii necesare funcţionării în bune condiţii. Manualele - săptămâna viitoare vom veni cu un act normativ în guvern, în aşa fel încât să punem capăt acestei sarabande din ultimii cinci ani de zile. Editura Didactică şi Pedagogică să preia integral editarea manualelor şcolare, în aşa fel încât toţi elevii din România să beneficieze la timp de manuale şcolare. Pentru cei din clasa a V-a, aşa cum am anunţat ieri în conferinţa de presă, sunt asigurate toate manualele pentru 11 septembrie; evident, acele îndrumare vor ţine loc de manual timp de maxim opt săptămâni", a spus Liviu Pop.

Acesta a mai spus că Legea manualului şcolar, pe care o va lansa în dezbatere publică în 12 septembrie, va clarifica şi acest aspect, manualul digital şi manualul pe suport de hârtie, inclusiv atribuirea acestuia şi statutul manualelor auxiliare, care au îngreunat ghizodanul elevului în ultimii ani.

"Programele, evident, trebuie periate şi, aşa cum am spus, planurile cadru pentru tot învăţământul liceal va fi modificat, şi planul şi programul, cum ne-am angajat în programul de guvernare. În 2017 vom finaliza planurile cadru, iar anul viitor, toate programele şcolare pentru învăţământul liceal vor fi rescrise, în aşa fel încât, prima dată după 20 de ani vom avea o reformă pe curriculum naţional cap-coadă, adică, de la clasa pregătitoare până la finalul liceului", a completat ministrul Educaţiei.