MENIU

Anunț controversat al Vaticanului! Utilizarea vaccinurilor anti-Covid care folosesc celule prelevate de la fetuși avortați este morală

Papa Francisc

Vaticanul a transmis, luni, că utilizarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus este acceptabilă din punct de vedere moral chiar dacă folosesc linii celulare provenite din ţesuturile prelevate de la fetuşi avortaţi. Într-o notă publicată de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei de la Vatican se arată că, în lipsa unei alternative, acestea trebuie permise.

Precizarea Vaticanului vine în contextul în care, săptămâna trecută, Conferinţa americană a episcopilor catolici a adresat o notă credincioșilor din țară în care informa că vaccinurile dezvoltate de Pfizer/BioNTech şi Moderna în ultimul secol au avut anumite legături cu linii celulare care îşi au originea în ţesuturi prelevate din fetuşi avortaţi.

Luni, Vaticanul a subliniat că legitimitatea morală are legătură cu principiul bazat pe ”diferitele grade de responsabilitate ale cooperării în combaterea răului”. Pentru că pandemia de Covid-19 reprezintă un pericol atât de mare, astfel de vaccinuri ”pot fi folosite cu conştiinţa împăcată şi cu o anumită cunoaştere a faptului că ele nu constituie o cooperare formală cu avorturile din care derivă celulele folosite în producţia vaccinurilor”, se arată în nota citată. În acest context, în absenţa unor vaccinuri sigure fabricate din alte surse, ”este acceptabil din punct de vedere moral să primim vaccinuri anti-Covid-19 care au folosit linii celulare ce provin de la fetuşi avortaţi în procesele de cercetare şi de producţie.”

În nota trimisă săptămâna trecută de episcopii americani, aceștia susțineau și că vaccinurile folosesc linii celulare provenite din ţesuturi obţinute în urma a două avorturi care au avut loc în anii 1960 şi 1970 şi care au fost replicate de multe ori de atunci. Nota Vaticanului insistă însă asupra faptului că astfel de vaccinuri ”nu constituie în sine o legitimizare, chiar şi indirectă, a practicării avorturilor”.

Vaticanul a subliniat necesitatea dezvoltării vaccinurilor care să fie disponibile și țărilor sărace. În aceeaşi notă, Vaticanul afirmă că, deşi utilizarea vaccinurilor este voluntară, ”binele comun ar putea să recomande vaccinarea, în special pentru a îi proteja pe cei mai slăbiţi şi mai expuşi dintre oameni”, transmite Agerpres. 

Mai multe articole despre:
vatican vaccinuri anticovid fetusi avortati