MENIU

Anunţ BOMBĂ de la BRD. Cum vor reacţiona celelalte bănci din sistem?

<p>Profit mai mic pentru BRD</p>

BRD şi-a dublat profitul în primul semestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 62 milioane lei la 123 milioane lei, în condiţiile reducerii provizioanelor cu 25,3% şi scăderii costurilor operaţionale cu 0,9%, deşi venitul net bancar s-a diminuat cu 8,6%, a anunţat vineri banca. Anunţul vine la doar o zi după ce BCR, cea mai mare bancă a anunţat pierderi record.

Soldul creditelor brute aferente persoanelor fizice a stagnat la circa 17 miliarde lei, comparativ cu o scădere de 2,6% consemnată la nivelul sistemului bancar, informează Money.ro.

Soldul împrumuturilor imobiliare s-a apreciat cu 9%, pe fondul evoluţiei creditelor "Prima Casă", se arată într-un comunicat al băncii transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, creditele corporate au înregistrat o reducere de 11,9% faţă de prima jumătate a anului trecut, la 15,4 miliarde lei, influenţată de scoaterea semnificativă din bilanţ a finanţărilor neperformante provizionate integral.

Soldul creditelor brute din sistemul bancar s-a redus cu 4,2% în primele şase luni, influenţat de evoluţia negativă a segmentului corporate, pe când depozitele s-au apreciat cu 4,9%.

În urma curăţării parţiale a bilanţului, rata creditelor neperformante s-a redus la 23,4% de la 24,8% în decembrie 2013, conform IFRS, dar potrivit definiţiei BNR (Pierdere 2) s-a situat la 20,4%.

"Costul net al riscului a scăzut cu 25,3% în S1-2014, faţă de S1-2013, ajungând la 289 de puncte de bază (vs. 369 puncte de bază în S1 2013). Gradul de acoperire cu provizioane conform IFRS a continuat să se îmbunătăţescă ajungând la 71,2% faţă de 68,9% la decembrie anul trecut", se spune în comunicat.

Cea mai mare bancă din România, PIERDERI RECORD din cauza activelor TOXICE

Banca Comercială Română (BCR) a trecut în al doilea trimestru pe pierdere, înregistrând la şase luni un rezultat negativ de 276 milioane lei (61,9 mil. euro),informează Mediafax.

Pierderile apar pe fondul provizionării în urcare cu 29,5%, la 1,3 miliarde lei (292,6 mil. euro), generată de curăţarea portofoliului de neperformante.

În luna iulie BCR a finalizat vânzarea unui portofoliu de credite neperformante în valoare de 1 miliard lei.

 

 

Mai multe articole despre:
BCR brd