MENIU

Anunțul NASA, după ce a fost acuzată că a descoperit viață pe Marte

Viață pe Marte?

NASA a infirmat categoric afirmația explozivă a unui fost angajat că agenția spațială „a găsit dovezi de viață" pe Marte în anii 1970.

"Opinia generală a comunității științifice nu consideră că rezultatele experimentelor Viking se ridică la nivelul dovezilor extraordinare", a declarat purtătorul de cuvânt al NASA, Allard Beutel, într-un e-mail către Fox News.

"Unul dintre obiectivele-cheie ale NASA este căutarea vieții în univers", a continuat Beutel.

"Cu toate că nu am găsit încă semne ale vieții extraterestre, NASA explorează sistemul solar și nu numai pentru a ne ajuta să răspundem la întrebări fundamentale, inclusiv dacă suntem singuri în univers. De la studierea apei pe Marte, la analiza unor probe despre "lumi oceanice promițătoare" pe Enceladus și Europa, în căutarea unei semnături biologice în atmosfera planetelor din afara sistemului nostru solar, misiunile științifice ale NASA urmăresc obiectivul de a găsi semne de viață inconfundabile dincolo de Pământ".

Reacția NASA vine după ce un fost cercetător al agenției spațiale, Gilbert V. Levin, cel care a condus un experiment defășurat în 1976 pe Planeta Roșie, a publicat recent un articol în revista Scientific American în care spune că rezultatele pozitive ale experimentului erau de fapt dovezi de viață pe Marte.

Experimentul Labeled Release (LR) a presupus trimiterea unor unități Viking pe Marte pentru a testa solul planetei în căutarea materiei organice. "Părea că am răspuns întrebării supreme", a scris Levin în articolul său.

În cadrul experimentului, sondele Viking au plasat substanțe nutritive în solul marțian - dacă existau forme de viață, ar fi consumat substanțele, lăsând urme gazoase ale metabolismului care puteau fi detectate de scanere radioactive.

Primele teste au fost pozitive, însă alte experimente nu au reușit să găsească material organic și NASA nu a putut reproduce rezultatele în propriul laborator - deci rezultatele au fost considerate fals pozitive.

"NASA a concluzionat că experimentul Labeled Release a găsit o substanță care imită viața, nu urme de viață", scrie Levin. "În mod inexplicabil, la 43 de ani după Viking, nicio altă sondă NASA trimisă pe Marte nu a mai efectuat un test asemănător pentru a urmări rezultatele inițiale", a adăugat acesta.

Mai multe articole despre:
NASA Marte