MENIU

Anunțul de la BNR care bagă Guvernul în corzi

Datoria externă, mai mare cu 2 miliarde euro

Vești proaste primite la pachet de Guvernul PSD-ALDE de la BNR. Este factura usturătoare a politicilor economice hazardate.

Două vești cât se poate de proaste venite azi de la Banca Națională: datoria externă totală a crescut cu 2 miliarde de euro în 2018, iar datoria de cont curent a explodat realmente cu aproape 60% în primele 11 luni ale anului trecut.

Principala componentă care contribuie la contul curent al balanței de plăți este comerțul exterior, puternic deficitar în cazul României.

În perioada ianuarie – noiembrie 2018, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 8,73 miliarde euro, comparativ cu 5,4 miliarde euro în perioada ianuarie – noiembrie 2017, arată datele BNR.

Creșterea este uriașă: de peste 60% și este cauzată de creșterea importurilor și de strategia guvernamentală de impulsionare a consumului, scrie Realitatea Financiara.

În perioada ianuarie – noiembrie 2018, datoria externă totală a crescut cu 2.003 milioane euro, mai informează BNR.

O veste parțial bună, în amalgamul de dezechilibre macro: Investițiile străine directe au însumat, în primele 11 luni din 2018, 4,842 miliarde euro (comparativ cu 4,460 miliarde de euro în perioada ianuarie - noiembrie 2017).

Mai multe articole despre:
datoria externă deficit cont curent