MENIU

ANUL ŞCOLAR 2017-2018. Ce trebuie să ştie părinţii despre prima zi de şcoală

ANUL ŞCOLAR 2017-2018. Prima zi de şcoală a copilului este întotdeauna o provocare pentru părinţi. Există câţiva paşi esenţiali pe care părinţii trebuie să îi urmeze pentru această nouă etapă a copilului. 

Iată principalele sfaturi recomandate de Academia de Pediatrie Americană:

Pregătirea psihică a copilului înainte de prima zi de şcoală este foarte importantă. Specialiştii recomandă să explicaţi copilullui în ce constă prima zi de şcolar. Chiar şi părţile negative, precum reacţia unor copii care pot plânge, care se pot manifesta prin supărare, refuz de a vorbi sunt utile pentru pregătirea copilului.

Este foarte important să-l încurajaţi asupra faptului că învăţătorul îi va ajută să se cunoască şi să se integreze în noul grup.

Alegerea unui ghiozdan potrivit îl ajută pe termen lung să nu aibă probleme de spate sau afecţiuni ale coloanei. În cazul în care alegeţi un ghiozdan pe role, pentru a preveni durerile de spate ale copiilor, aveţi în vedere că, în unele situaţii, copilul va trebui să îl urce scările, fapt care îi va putea crea probleme.

Mersul de acasă la şcoală trebuie să includă câteva reguli.

În cazul în care îl veţi duce cu maşină personală, copilul trebuie să ştie că este important să poarte centura pentru siguranţă sa. În cazul în care transportaţi şi alţi şcolari adolescenţi, este bine să nu îi lăsaţi să mănânce, să bea, să trimită mesaje pe telefon pentru a evita să vă distragă atenţia şi să riscaţi un accident de maşină.

Dacă va merge cu transportul şcolar, trebuie să îi explicaţi câteva reguli de siguranţă: să se asigure asupra altor maşini care pot veni lângă autobuz în momentul urcării în maşină, să folosească centurile de siguranţă, să se urce în autobuz în locul şi la ora la care pleacă autobuzul.

Dacă şcoala este aproape şi, în timp, şcolarul va veni singur sau însoţit de un alt adult, e foarte important să îi explicaţi principalele reguli de traversare a străzii. Trebuie să aveţi în vedere că şcolarii cei mici sunt impulsivi şi nerăbdători atunci când trebuie să treacă stradă.

Momentul în care decideţi că şcolarul poate merge singur la şcoală trebuie să aibă în vedere capacitatea să de a se descurcă singur la trecerea străzii şi de a-şi lua măsurile de precauţie chiar şi faţă de biciclete.

Stabilirea programul de lecţii şi activităţile extraşcolare este necesară pentru a găsi timp pentru toate activităţile copilului şi pentru a-i asigura acestuia programul de somn necesar.

E important să stabiliţi un program de pauze, de acces la televizor şi la computer. Check-listurile, orarul clar făcut şi mereu la vedere sunt de ajutor atât pentru copii, cât şi pentru părinţi.

Sursa