MENIU

ANP îl contrazice pe Dragnea. Adamescu nu a murit în penitenciar, ci într-un spital privat

Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează că Dan Adamescu a murit într-o unitate sanitară privată și că a beneficiat de asistență medicală atât prin intermediul rețelei sanitare a Administrației Naționale a Penitenciarelor, cât şi a reţelei sanitare publice și private.

"În data de 23 ianuarie 2017, în jurul orelor 23,45, a avut loc decesul persoanei custodiate Adamescu Grigore Dan, într-o unitate sanitară privată. Persoana custodiată a beneficiat, conform recomandărilor medicilor specialişti, de asistență medicală atât prin intermediul rețelei sanitare a Administrației Naționale a Penitenciarelor, cât şi a reţelei sanitare publice și private. Din luna septembrie 2016, acesta se afla sub supraveghere medicală într-o rețea sanitară privată, în vederea realizării unei intervenţii chirurgicale pentru o afecţiune medicală cronică la un membru inferior.

Solicitările înaintate de către familie reprezentanților penitenciarelor de a primi medicație au fost avizate pozitiv, medicaţia fiind administrată conform recomandărilor medicilor specialişti. Având în vedere că datele medicale sunt confidenţiale, vă putem preciza doar că atestarea prin examene bacteriologice a bacteriei invocate nu are legătură cu perioada custodierii în sistemul penitenciar nefiind diagnosticat în acest sens la internarea în spitalul din reţeaua publică. Cazarea acestei persoane în unitățile de detenție s-a realizat în conformitate cu dizabilitățile sale, fapt constatat și de reprezentanții Ambasadei Germaniei în România cu ocazia vizitării acestuia", anunță un comunicat al ANP.

Situaţia deţinuţilor decedați în sistemul penitenciar

"În anul 2016, corespunzător unui efectiv rulat de 40712 persoane, s-au înregistrat 98 decese respectiv 3,5 la o mie de deţinuţi. Acest număr este de aproximativ 3 ori mai mic decât în populaţia generală, dacă ne raportăm la statistica oficială a Institutului Naţional de Statistică, corespunzător anului 2015 ( 11,7 decese la mia de locuitori).
Decesele au avut ca şi cauze principale afecţiuni medicale cronice/cazuri în fază terminală. Astfel, din cele 98 de cazuri, 31 au avut ca şi cauză a decesului boli neoplazice, ceea ce reprezintă 31,63% din totalul deceselor în 2016, comparativ cu anul 2015 unde din totalul de 113 decese, 41 au avut ca si cauză boli neoplazice, ceea ce reprezintă 36,28% din total. În toate cazurile au fost sesizate organele de cercetare penală şi în niciun caz nu s-a constatat culpa angajaţilor", mai precizează comunicatul. 

Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, marți, că Dan Adamescu a murit în penitenciar și a anunțat că va cere Ministerului Justiției o statistică cu numărul de decese din închisori. 

„Nu vreau să exploatez un caz grav, dar, totuși, azi noapte a murit un om în penitenciar. Din câte îmi aduc aminte, acel om nu a fost condamnat la moarte”, a declarat marți liderul PSD Liviu Dragnea, referindu-se la decesul omului de afaceri Dan Adamescu.

"Eu cred că Ministerul Justiției trebuie să arate câți au murit în închisorile din România, să știm, au murit zeci, sute, mii. Dacă sunt oameni condamnați pentru diverse pedepse, dar nu sunt condamnați la moarte, nu mi se pare corect să moară în închisoare”, a mai spus Dragnea.

 

Mai multe articole despre:
ANP Dan Adamescu