MENIU

Animalul cu sânge albastru extrem de valoros pentru medicină: folosit pentru dezvoltarea vaccinului anti-Covid

Animalul cu sânge albastru extrem de valoros pentru medicină: folosit pentru dezvoltarea vaccinului anti-Covid

Limulus polyphemus, de asemenea, cunoscut sub numele de crab potcoavă, este unul dintre cele mai vechi animale care există. În ciuda numelui, nu este un crustaceu, această specie este mai apropiată de păianjeni, căpușe și scorpioni decât de crabi.

Crabii de potcoavă trăiesc de obicei în Golful Mexic și de-a lungul țărmului Atlanticului de Nord, unde migrează de obicei an de an.

În timpul primăverii, aceste animale se îndreaptă spre plaje pentru a depune ouă, în timpul mareelor ​​înalte, în nopțile de lună nouă și plină.

Secretul care face sângele crabului de potcoavă foarte util pentru industria biomedicală se bazează pe simplitatea și eficiența sistemului imunitar, scrie atlas-geografic.net.

Din 1964, o substanță obținută din sângele lor (care este albastru), numită LAL (Limulus Amebocyte Lysate, în engleză) este folosită împotriva endotoxinelor bacteriene și în vindecarea diferitelor boli cauzate de bacterii. De asemenea, în 2020 s-a folosit și pentru dezvoltarea vaccinului împotriva SARS-COV-2.

Mai multe articole despre:
crab potcoava vaccin covid vaccin anti-covid