MENIU

ANI solicită din nou revocarea din funcție a parlamentarilor Ștefan Stoica și Daniel Akos Mora

Agenția Națională de Integritate a solicitat, din nou, Senatului și Camerei Deputaților revocarea din funcție a senatorului PNL Daniel Akos Mora și a deputatului PDL Ștefan Bucur Stoica, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție i-a declarat incompatibili, deciziile instanței fiind definitive.

ANI atrage atenția Parlamentului, într-un comunicat de presă remis Agerpres, că au trecut nouă luni de la emiterea de către Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărârilor judecătorești, definitive și irevocabile, perioadă în care nu s-au aplicat sancțiunile disciplinare, prevăzute de lege, și anume revocarea din funcție a celor doi membri ai Parlamentului.

Agenția precizează că în conformitate cu dispozițiile art. 29, alin. (3) din Legea nr.176/ 2010, "(3) Neaplicarea sancțiunii disciplinare sau neconstatarea încetării funcției publice, după caz, atunci când actul de constatare a rămas definitiv, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 50 lei la 2.000 lei, dacă fapta nu constituie infracțiune". De asemenea, potrivit art. 287 din Noul Cod Penal, refuzul de a pune în aplicare hotărârile judecătorești constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Ultimul raport al Comisiei Europene, în ceea ce privește Mecanismul de Cooperare și Verificare pentru România, menționa faptul că "Parlamentul nu a aplicat rapoartele ANI, chiar și atunci când erau confirmate de hotărâri definitive ale instanțelor".

 

Mai multe pe Agerpres.

Mai multe articole despre:
parlamentari ANI Ştefan Stoica Daniel Akos Mora