MENIU

ANI mai dă o lovitură Camorrei de la Malul Mării

La începutul lunii decembrie, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) cerea procurorilor DNA să-l cerceteze pentru conflict de interese pe primarul Constanței, Radu Mazăre, acuzat că ar fi acordat contracte în valoare de aproape 4,6 milioane de euro unor firme în care unul din acționari este vechiul său parteneri de afaceri, Sorin Strutinsky, scrie Just-news.ro.

În exclusivitate, Just-news a intrat în posesia raportului de evaluare al ANI din 8 decembrie (click pentru a citi integral raportul) care a ajuns acum și pe masa procurorilor DNA. Informațiile din raportul ANI confirmă o mare parte din informațiile care au circulat în presa centrală și constănțeană de-a lungul timpului și mai ales în ultimul an și jumătate despre triada penală de la Malul Mării – Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Sorin Strutinsky. De precizat și faptul că activitatea de evaluare a celor de la ANI s-a efectuat pentru perioada exercitării mandatelor 2008-2012 și 2012-2016 ale edilului constănțean.

Pe scurt, între 2008 și 2012, primarul Radu Mazăre a semnat cinci contracte şi un acord cadru între Primăria Constanţa şi două companii - Conpress Holding (servicii de pază și protecție) și Soti Cable Neptun (organizare de evenimente) – unde acționar este și Sorin Strutinsky. Cele două societăți comerciale au fost declarate câștigătoare în cadrul procedurilor de achiziții desfășurate de Primăria Municipiului Constanța, iar valoarea totală a contractelor acordate a fost de 20.621.572, 49 lei fără TVA (aproximativ 4,6 milioane de euro), cea mai mare parte intrând în buzunarul celor de la Conpress (aproximativ 4,2 mil. euro). Legat de procedura de atribuire, evaluarea ANI este grăitoare: “/.../ analizând documente depuse de către ofertantul căștigător S.C Soti Cable Neptun S.R.L subliniem că ar putea exista suspiciuni de dezavantajare față de oricarea alt potențial ofertant având în vedere faptul că societatea comercială declarată căștigătoare a obținut punctajul maxim de 25 de puncte la capitolul experiență în organizarea evenimentelor de acest gen.” Iar în cazul Conpress, compania “a fost singurul ofertant în pofida faptului că documentația de atribuire a fost cumpărată și de operatorul economic Direcția de Pază a Județului Constanța”, remarcă documentul ANI.

Totodată, potrivit informațiilor analizate de ANI în baza datelor existente la Oficiului Național al Registrului Comerțului, “Radu Ștefan Mazăre și Strutinsky Sorin Gabriel au fost identificați ca fiind asociați persoane fizice sau prin intermediul persoanelor juridice din care fac parte în următoarele societăți comerciale”: SC Alliance Qwest Company SA, SC Comtex SA, SC Conpress Group SRL, SC Eurosantis Com Invest SA, SC Ideea Contrast SRL, SC Sigma Trading SRL, SC Silk Estate SA şi SC Xenoti SRL.

Aceste firme sunt doar o mică parte din construcția de offshore-uri în care triada Mazăre-Constantinescu-Strutinsky erau parteneri. Iritat că ANI cere DNA să ancheteze contractele dintre companiile în care acționar și primăria Constanței, Strutinsky, dispărut din România de mai bine de o jumătate de an, a trimis în țară o scrisoare în care înfierează acțiunile Justiției române, pe care le califică abuzive și de natură să hărțuiască “niște oameni care produc plusvaloare, plătesc impozite, creează locuri de muncă.” Chiar amenință cu ...fuga din țară: “Chiar nu aveţi ruşine?  Sau vreţi să plecăm din ţară?  Dacă nu ne mai găsiţi la următorul control, ce faceţi?”. Contactat de Just-News, Horia Georgescu, directorul ANI a declarat: "afirmațiile care amenință inspectorii de integritate sunt foarte grave. Noi nu facem decât să aplicăm legea în toate cazurile care ne sunt aduse în atenție de cetățeni sau instituții."

Articolul integral pe Just-news.ro.

Mai multe articole despre:
ANI Radu Mazăre