MENIU

Angela Merkel îi răspunde tăios lui Erdogan

Merkel și Erdogan

Cancelarul german, Angela Merkel, a taxat afirmațiile șocante ale președintelui turc Recep Erdogan care a comparat anumite acțiuni ale Guvernului germen cu practici naziste.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat luni că nu există "absolut nicio justificare" pentru comparația făcută de președintele turc Tayyip Erdogan între acțiuni ale regimului nazist și interzicerea de către autoritățile din Germania a unor manifestații cu caracter politic în cadrul comunității turce, transmite Agerpres.

Merkel a spus că declarațiile liderului de la Ankara nu fac decât să trivializeze suferința celor afectați de crimele împotriva umanității comise de regimul nazist și că afirmațiile sunt cu atât mai nefericite în contextul numeroaselor legături dintre cele două state NATO.

Relaţiile dintre Ankara şi Berlin s-au tensionat după anularea joi şi vineri, în Germania, a unor mitinguri de susţinere a referndumului din 16 aprilie cu privire la extinderea puterilor preşedintelui Erdogan.

Turcia a reacţionat foarte violent şi a acuzat Germania că acţionează în favoarea unei victorii a taberei "nu" în referendum.

Cancelarul german a recunoscut că există profunde diferențe de opinie între Berlin și Ankara pe teme precum libertatea presei și arestarea jurnalistului german de origine turcă Deniz Yucel, dar că Germania își menține angajamentul față de libertatea presei și libertatea de expresie și de adunare.

Merkel a afirmat că politicienilor turci care vor să facă în Germania campanie pentru referendumul constituțional din aprilie li se va permite să vină, câtă vreme își anunță din timp sosirea și respectă legislația germană.

Scandalul turco-german ia amploare după ce președintele Recep Erdogan a comparat atitudinea Germaniei în privința campaniei electorale legate de referendumul din Turcia cu practicile din timpul nazismului.

Luni, oficialii germani au declarat că o astfel de comparație este "absolut inacceptabilă". Guvernul german consideră ca fiind “inacceptabile” ultimele declaraţii ale preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan care a acuzat autoritățile germane de "practici naziste".

Șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, Peter Altmeier, a declarat într-un interviu acordat postului TV ARD că Guvernul german va transmite "foarte clar" acest lucru Turciei. Altmeier spune că "nu există absolut niciun motiv să permitem să fim etichetați în acest fel".

Mai multe articole despre:
Germania