MENIU

Angajații din Educație ies din nou în stradă! Președintele FSLI: "Pur și simplu le-a ajuns cuțitul la os"

Proteste educație / Foto: Facebook FSLI

Protestele angajaţilor din Educaţie vor continua și astăzi în mai multe judeţe ale ţării prin pichetarea sediilor prefecturilor timp de două ore, informează Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). Acțiunea vinde după ce, miercuri, peste 600 de sindicaliști au protestat în fața Palatului Parlamentului.

"Peste 700 de membri de sindicat, în majoritate personal nedidactic, din cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ au protestat astăzi, 14.12.2022, în fața Parlamentului României.

𝐏𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐯𝐨𝐫 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐢𝐧𝐮𝐚 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚̂𝐢𝐧𝐞 (astăzi - n.r.), 𝟏𝟓.𝟏𝟐.𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐢̂𝐧 𝐦𝐚𝐢 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐞 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐭̦𝐚̆𝐫𝐢𝐢, 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐢𝐯: 𝐈𝐚𝐬̦𝐢-𝐔.𝐒.𝐋.𝐈.𝐏., 𝐆𝐚𝐥𝐚𝐭̦𝐢, 𝐕𝐚𝐬𝐥𝐮𝐢, 𝐂𝐚̆𝐥𝐚̆𝐫𝐚𝐬̦𝐢, 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦- 𝐒𝐢𝐧𝐝𝐢𝐜𝐚𝐭𝐮𝐥 “𝐏.𝐏. 𝐍𝐞𝐯𝐞𝐚𝐧𝐮” 𝐬̦𝐢 𝐒.𝐎.𝐋.𝐄., 𝐕𝐫𝐚𝐧𝐜𝐞𝐚 𝐬̦𝐢 𝐒𝐚̆𝐥𝐚𝐣! 𝐒𝐮𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐭𝐞𝐬𝐭𝐚𝐭𝐚𝐫𝐢 𝐯𝐨𝐫 𝐩𝐢𝐜𝐡𝐞𝐭𝐚 𝐬𝐞𝐝𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐩𝐫𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐢𝐧 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞, 𝐢̂𝐧 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐯𝐚𝐥𝐮𝐥 𝐨𝐫𝐚𝐫 𝟏𝟐.𝟎𝟎-𝟏𝟒.𝟎𝟎", informează FSLI, într-o informare publicată pe Facebook.

Este a treia zi de proteste organizate în această lună, iar pichetări vor avea loc și vineri în alte județe ale țării.

Vă reamintim că, principalele nemulțumiri ale colegilor noștri - personal nedidactic, sunt:

- neaplicare în integralitate a prevederilor Legii nr.153/2017, în condițiile în care veniturile nete ale acestei categorii de salariați sunt cuprinse între 1700-2200 lei;

- neacordarea sporului pentru condiții de muncă, spor de care beneficiază salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare;

- neplata orelor suplimentare efectuate peste programul de lucru;

- inexistența normativelor de personal;

- nedecontarea navetei;

- neaplicarea unei indexări salariale care să acopere rata inflației, ceea ce va conduce la o scădere dramatică a puterii de cumpărare;

- neacordarea a 6% din PIB pentru educație, așa cum prevede Legea nr. 1 din 2011, educația urmând să primească 3,2% din PIB în anul 2023, din care 2,1% prin Ministerul Educației și 1,1% prin autoritățile locale și pentru învățământul superior.

“Le mulțumesc colegilor din întreaga țară pentru tăria de care dau dovadă, pentru solidaritate și unitate. Nu e ușor să protestezi când afară sunt temperaturi atât de scăzute, dar colegilor noștri pur și simplu le-a ajuns cuțitul la os. Guvernanții trebuie să înțeleagă faptul că un venit de 1.700 -2.200 de lei, lunar, cât au colegii noștri, personal nedidactic, este o sumă din care nimeni nu poate nici măcar să supraviețuiască în aceaste vremuri în care utilitățile și prețurile la produsele de larg consum au prețuri scandalos de mari. Acești oameni au dreptul la o viață mult mai bună, alături de familiile lor, iar noi vom face tot posibilul pentru a le obține acest drept”, a declarat președintele FSLI, Simion Hancescu.