MENIU

Angajaţii din muzee protestează în fața Ministerului Culturii tocmai de Noaptea muzeelor

Noaptea muzeelor la Muzeul geologic 
NOAPTEA MUZEELOR 2017. 

Angajaţi din muzee naţionale din Capitală şi din ţară protestează sâmbătă, în București, în fața Ministerului Culturii, faţă de Legea salarizării unice. Astăzi este ziua internaţională dedicată muzeelor şi în toată ţara sunt pregătite evenimente pentru Noaptea muzeelor.

UPDATE 15.35: Protestul angajaţilor din muzeele publice s-a mutat în faţa Ministerului Culturii, unde la ora 15:10 s-au adunat circa 40 de persoane. 

Protestatarii sunt nemulţumiţi de "caracterul discriminatoriu" al OUG 2/2017 şi de proiectul de Lege-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. 

Aceşti au pancarte pe care scrie "Suntem muzeu nu CAP-eu", "Respect pentru chirurgii patrimoniului", "Cercetare fără bilet de voie", "Nu respectaţi patrimoniul = nu respectaţi neamul", "35 de ani muzeograf=1350 pensie", "Ruşineeee! Va bateţi joc de istorie" şi vor rămâne în faţa ministerului, conform programării, până la ora 16:30”, transmite agerpres

--------------------------

Aproximativ 200 de muzeologi vor protesta la Muzeul Naţional de Istorie a României şi în faţa Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale (MCIN), nemulţumiţi de actuala formă a Legii salarizării, care "umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale", aşa cum spun reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din MNIR.

Angajaţii din muzee au mai multe revendicări. Ei solicită ca grilele aplicate pentru personalul din muzee să fie la egalitate cu cele aplicate pentru angajaţii din instituţiile de spectacole şi educaţie.

O altă revendicare o reprezintă renunţarea la diferenţele de salarizare existente între personalul angajat în muzeele naţionale şi restul instituţiilor muzeale din România. Distincţia aceasta este considerată de sindicalişti ca "discriminatorie".

O a treia revendicare este punerea în aplicare, de urgenţă, a măsurilor financiare reparatorii începând cu 1 iullie 2017. Această măsură ar avea drept efect stoparea exodului personalului de specialitate din muzee.

Mai multe articole despre:
Noaptea Muzeelor Noaptea Muzeelor 2017